Stimat forumist,
Nu văd ce v-ar avantaja.
Precum scrieți, a primit prin retrocedare in 23.12.2005... tot terenul ,inclusiv cel aferent locuintelor noastre. Prin urmare nu putem vorbi decât despre proprietatea lor, reconfirmată în 2005.
Cu stimă.
Va multumesc pentru amabilitatea D-voastra Eu credeam ca Lg. Nr. 10/2001 acorda in compensare pentru terenul aferent alte suprafete sau compenseaza in bani.In f. multe decizii la aceeasi speta am citit ca pentru terenurile aferente locuintelor vandute pe Lg. 112/1995 se acorda compensare, terenul ramanad in proprietatea cumparatorului.Legea Nr. 1/2009. Ma interesa daca in situatia data beneficiez de modificarile aduse Lg.10/2001,Am citit chiar decizii ale ICCJ Decizia 4447/2006
Art,37 din NMde aplcare a lg. 112/1995 dupa modificarea din febr. 1997, care precizeaza ca terenul care depaseste suprafata aferenta locuintei vandute in baza Lg. 112/1995 ramane in proprietatea statului deci suprafata aferenta locuintei nu trebuia retrocedata.Eu am cumparat in martie 1997
Va multumesc si astept parerea D-voastra.
Stimat forumist,
Poate nu m-am făcut înțeles. Terenul s-a retrocedat deja, deci este proprietatea cuiva. Nu mai poate face obiectul legilor de retrocedare, deoarece, precum dvs înșivă ați remarcat, acest lucru s-a întâmplat deja.
Cu stimă.
Da este retrocedat, dar Primaria,nerespectand Lg. 10/2001 art. 10 si altele ( ca de ex. prevederile art 37din N M de aplicare a Lg. 112/1995, art 26 al.3 din Lg 112/1995, refuzand sa-mi atribuie in proprietate terenul aferent locuintei) am cerut in instanta, nulitatea partiala a dispozitiei de primar, prin care a retrocedat tot terenul.Lg. 10/2001 are multe modificari , aparute dupa 2005, pot face uz de ele? Va multumesc pentru bunavointa, Cu respect
Stimat forumist,
Din punctul meu de vedere, nu.
Argumentele mele ar fi derivate, în primul rând, din ceea ce v-am expus anterior: retrocedarea este un fapt împlinit, nu mai vorbim despre o cerere de retrocedare în curs de soluționare.
Dar, dacă doriți discuții despre prevederile noii Legi 165/2013, nici aceste prevederi nu vă avantajează. Punctual, ar fi cazul să aveți în vedere, printre altele:
* consacrarea principiului retrocedării în natură -
ART. 1
(1) Imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură.
...
ART. 2
Principiile care stau la baza acordării măsurilor prevăzute de prezenta lege sunt:
a) principiul prevalenţei restituirii în natură;
*domeniul de aplicare a Legii -
ART. 4
Dispoziţiile prezentei legi se aplică cererilor formulate şi depuse, în termen legal, la entităţile învestite de lege, nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor, precum şi cauzelor aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului suspendate în temeiul Hotărârii-pilot din 12 octombrie 2010, pronunţată în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Precum veți observa, inclusiv în Art. 4, Legea nu are în vedere cauzele tranșate definitiv. Nu sunt convins, aici, că puteți interpeta faptul că ați inițiat anumite proceduri privind nulitatea retrocedării, ca fiind o cauză aflată pe rolul instanțelor. Din punctul meu de vedere, leguitorul a vizat procesele aflate în curs pentru constatarea calității de persoană îndreptățită și altele similare.
Cu stimă.