avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notificare depusa in baza art 46 alin 3 legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notificare depusa in baza art 46 alin 3 legea 10/2001

Intrebare

Se mai poate accepta o notificare depusa in termenul de 6 luni de la data ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti (art 46 alin 3 legea 10/2001) pe o actiune inceputa inainte de aparitia legii 10/2001 si unde dreptul de proprietate a fost recunoscut pe o parte din teren si retrocedat in natura iar pe diferenta nu s-a putut retroceda deoarece in momentul de fata avem un lac (domeniu public)?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:29, 25 Ianuarie 2013
Stimat forumist,

O astfel de notificare - reprezintă strict o excepție, nefiind alicabilă în alte situații - îmi apare ca posibilă, textul legal, cu ultimele modificări pe care le cunosc, prevăzând:


(1) Prevederile prezentei legi sunt aplicabile şi în cazul acţiunilor în curs de judecată, persoana îndreptăţită putând alege calea aceste legi, renunţând la judecarea cauzei sau solicitând suspendarea cauzei.
...
(3) În cazul în care persoanei îndreptăţite i s-a respins, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, acţiunea privind restituirea în natură a bunului solicitat, termenul de notificare prevăzut la art. 22 alin. (1) curge de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.


Totuși, atenție, textul prevede o hotărâre irevocabilă, nu doar definitivă.

Cu stimă.
Da, hotararea este definitiva si irevocabila.. Totusi vedeti acest lucru posibil tinand cont ca articolul 47 a fost declarat neconstitutional iar in normele de aplicare ale legii 10 se mentioneaza ca prevederile acestui articol 46 alin 3 se conexeaza direct cu prevederile art 47?

Va multumesc anticipat
Stimat forumist,

Consider că, având în vedere textul declarat neconstituțional - vorbesc de analiza Art. 47, coroborat cu motivația CCR, care arată:

...
Curtea constată că art. 47 din Legea nr. 10/2001 este neconstituţional, fiind contrar principiului garantării şi ocrotirii proprietăţii astfel cum este consacrat de art. 44 din Constituţie, fiind încălcat dreptul de proprietate al dobânditorului de bună-credinţă în condiţiile Legii nr. 112/1995. Astfel, persoanele fizice şi persoanele juridice cărora li s-a recunoscut şi consolidat prin hotărâre judecătorească irevocabilă dreptul de proprietate asupra unui imobil ce cade sub incidenţa Legii nr. 10/2001 nu pot fi obligate la restituirea acestora, atâta timp cât această măsură nu are o justificare serioasă, întemeiată pe o cauză de utilitate publică, în sensul art. 44 alin. (3) din Constituţie.

...

prin procedura prevăzută de Art. 46 se va înțelege, de fapt, retrocedarea în echivalent, nu în natură, mai ales că se face prin alte organisme.

Oricum, vorbesc cinstit, nu am mai văzut procese care să dureze atât de mult timp, în cazul arătat înlelegând că ați început procesul înainte de 2001???
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art47/legea10/2001 karmena karmena Tatal meu a depus cerere de cumparare in baza Legii 112/1995 a imobilului in care locuia din 1978, in septembrie 1999.La acea data nu exista nici o notificare ... (vezi toată discuția)
Legea 10 atacata de vechea lege 112 se poate? la curtea de apel pynu pynu Buna ziua ! In 1999 pe legea 112 am deschis actiune pt revendicarea imobil restituire in integru la curtea de apel . Mi s-a respins actiunea cu irevocabil In ... (vezi toată discuția)
Totul despre modificarile aduse unor legi (de ex: modificarile la lg. nr. 10/2001) janblanaru janblanaru am cumparat un apt in Constanta, in data de 30 03 1997 pe Lg. 112/1995, cu terenul in folosinta pe durata existentei constructiei, dupa ce am facut demersuri ... (vezi toată discuția)