avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIA DE URMAS
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIA DE URMAS

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o mica problema.Sotia mea a nascut de curand,ea ia indemnizatie de crestere a copilului urmand o scoala postliceala in prezent.Are pensie de urams de mai bine de 10 ani de cand a decedat socrul meu. Mai poate avea dreptul legal de a mai beneficia si de aceasta pensie de urmas in cazul acesta????? Va rog mult ,am nevoie de u raspuns din partea d-voastra.Multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: sv.cristian , utilizator 11:18, 13 Iulie 2013
Conform Legii nr. 263/2010
Art. 83. – Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Art. 84. – Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în
ioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
Art. 118. – (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu
venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în
condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
...
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
Prin corobararea celor doua articole de lege, in opinia mea este posibila cumularea pensiei de urmas cu indemnizatia pentru ingrijirea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie copil urmas cu alte venituri danutza777 danutza777 Buna ziua, as dori sa stiu pana la ce suma se poate cumula venitul unui copil beneficiar de pensie de urmas cu pensia. multumesc (vezi toată discuția)
Pensie de urmas. fulea-adriana fulea-adriana Daca detine o persoana pensie de urmas dupa tatal decedat, se poate angaja fara sa piarda pensia? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas hirtan-ana-madalina hirtan-ana-madalina buna ziua!am varsta de 22 de ani, urmez o scoala postliceala si primesc pensie de urmas de 350lei.Din 14 iulie 2012 am inceput sa lucrez cu contract de munca, ... (vezi toată discuția)