avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj facultate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj facultate

Va salut.Cineva a depus dosarul de somaj(absolvent liceu),dar si dosarul de admitere la facultate.In primul caz este chemat la AJOFM dupa intai august ,iar confirmarea locului la facultate intre 23 27 iulie ,inceperea anului universitar incepand abia in octombrie.Acum intrebarea mea este daca poate obtine indemnizatia pana la inceperea efectiva a facultatii(octombrie).Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:01, 13 Iulie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
...

Art. 17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
m) la data admiterii într-o formã de învãţãmânt, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b).

2. - Daca ne luam dupa litera textului inseamna ca la data confirmarii admiterii la facultate sa nu mai primeasca indemnizatie de somaj.
- Dar daca refuzati sa mergeti la facultate, desi ati fost admis, in acest caz ar trebui sa beneficiati de indemnziatie de somaj.

3. Cred ca ar fi bine sa intrebati, pe e-mail, la ANOFM, pe: anofm@anofm.ro


Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Care ar fi consecintele daca in august cand va trebui sa ma duc din nou la AJOFM nu voi spune ca am fost ADMIS la facultate ,voi primi indemnizatia doua luni si la intai octombrie sa ma duc sa ii anunt ca am inceput facultatea?
1. - De aceea v-am recomandat sa intrebati la ANOFM.
- Parerea mea este ca puteti sa benficiati de indemnizatie de somaj pana la 1 octombrie cand veti anunta la Agentia de Somaj ca sunteti student si va inceteaza plata indemnizatiei.

2. In cel mai rau caz veti restitui indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj reluata in plata Ionut4197 Ionut4197 Buna ziua!Dupa terminarea liceului m-am inscris la somaj iar pana la inceperea facultatii am primit suma cuvenita pe 2 luni.Din motive medicale,dupa o luna si ... (vezi toată discuția)
Debit indemnizatie de somaj necuvenita claudiu10000 claudiu10000 Buna seara ! Am primit astazi o scrisoare recomandata CU O decizie din partea ANOFM Decizia zice in felul urmator: Se imputa dl..domiciliat in ...un debit ... (vezi toată discuția)
Somaj absolvent master iulia57 iulia57 Buna ziua! Am absolvit facultatea in 2010. In perioada 2011-2013 am urmat si absolvit masterul. Am fost la AJOFM sa depun dosar pentru ajutor somaj. Nu mi-au ... (vezi toată discuția)