avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor somaj

Buna ziua ! Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta cu un raspuns in problema cu care ma confrunt , si anume : am lucrat timp de 7 ani intr -o companie multinationala, si a trebuit sa plec pt ca ...seful nu ma simpatiza. Seful a venit cu un avocat , seara dupa orele de program si mi -a spus ca postul meu seva desfiinta si ca am 2 varinate :

1. ori imi da preaviz
2. ori incetez munca cu acordul ambelor parti si imi dau 2 salarii compensatorii , plus Scriosare de recomandare si sa nu mai vin la job incepand cu a doaua zi.

Am fost la Departamentul de resurse umane sa -mi ridic Decizia de incetare + Fisa de lichidare , etc si am cerut si o adeverinta pt somaj, dar mi-au spus ca nu pot sa -mi dea Adeverinta de somaj, pt ca eu am semnat demisia cu acordul ambelor parti , si ca nu beneficiez de acest ajutor.

Va rog mult sa -mi spuneti daca este vreo solutie.

Cu stima,

Nicoleta
Cel mai recent răspuns: nicoleta78 , utilizator 16:29, 13 Iulie 2013
Angajatorul are obligatia de a va elibera adeverinta de somaj , indiferent daca beneficiati sau nu de somaj,
In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede urmatoarele :
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;


Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

Prin urmare, puteti sesiza ANOFM-ul si Inspectia Muncii cu privire la efuzul angajatorului de a va elibera o astfel de adeverinta.
Va multumesc pentru raspunsul Dumneavoastra prompt, dar as dori sa stiu sigur daca am dreptul la ajutorul de somaj , avand in vedere ca am incetat munca cu acordul ambelor parti ( art. 55 lit. b - Legea 53/ 2003)- deoarece managerul de la Resurse umane ( din cadul companiei unde am lucrat ) mi-a spus ca nu am dreptul la somaj.

Cu stima,

Nicoleta
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs. iar in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentioa de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) va este imputabila dvs. deoarece ati facut cerere pentru acaesta.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:

a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g), şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;

b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...

5. Puteti incheia un CIM pe perioada determinata (sa zicem o luna) si la incetarea de drept a acestuia (art.56(1), lit.i) din Codul muncii veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
nicoleta78 a scris:

.... am incetat munca cu acordul ambelor parti ( art. 55 lit. b - Legea 53/ 2003)- deoarece managerul de la Resurse umane ( din cadul companiei unde am lucrat ) mi-a spus ca nu am dreptul la somaj.

Cu stima,

Nicoleta


Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, având în vedere că acordul exprimat de salariat este un motiv imputabil salariatului.
Va multumesc frumos pentru raspuns !

Cu stima,

Nicoleta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa incetarea voita a perioadei determinate vargaM vargaM Buna ziua, Am cautat pe forum si am gasit ceva discutii asemenea dar deocamdata nici un caz identic cu al meu (defapt al sotiei mele): Sotia mea este ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu mi-a dat o adeverinta necesara pentru a beneficia de indemnizatie de somaj huber72 huber72 1/Ce pot face daca din februarie si pana azi 15.03.2012 cd mi-am incheiat cim cu firma unde lucram nu mi-am prim drepturile salariale?! 2/nu vrea sa-mi ... (vezi toată discuția)
In cazul demisiei se mai acorda somaj? cri_secret_ina cri_secret_ina Buna ziua! In cazul incetarii contract.individual de munca prin demisie,art.81 din Codul Muncii,se mai acorda somaj? Care sunt articolele si aliniatele ... (vezi toată discuția)