avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort- beneficiul locuintei; partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort- beneficiul locuintei; partaj

Buna seara! Va rog sa ma indrumati in urmatorul caz: sora mea a decis sa divorteze.Este casatorita din data de 1.iulie.2000 si nu are copii.Locuieste intr-o garsoniera ANL cu chirie la stat.Contractul de inchiriere cu D.S.P. este pe numele sotului ei.Acesta spune ca nicicum nu pleaca din casa.Vreau sa stiu, dupa divort, ce se intampla cu aceasta locuinta? Cine are dreptul sa locuiasca acolo?
Iar in privinta bunurilor mobile, calculator, centrala termica, etc.se evalueaza la partaj ca fiind bunuri dobandite in timpul casniciei, indiferent de cel care a cumparat bunul si al carui nume figureaza pe factura de cumparare a bunului?
Exista riscul ca, stiu ce spun, atunci cand sora mea nu este acasa, sa dispara multe bunuri.Ar fi indicat sa faca un inventar al bunurilor existente la o anume data? Cum trebuie facut acest inventar pentru a fi valabil in instanta la partaj? Este suficient cu 2 martori neutri?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dan - Andrei IRIMIAª , Mediator 10:47, 18 Iulie 2013
Poate face un inventar impreuna cu marori care sa nu fie din familie, bunurile vor fi descrise cat mai amanuntit, cu serii unde e cazul, sa le si fotografieze.
Bunurile sunt comune indiferent pe numele cui sunt, faptul ca sunt cumparate in timpul casatoriei le face comune.
Beneficiul locuintei l-ar putea obtine daca ar dovedi culpa sotului la divort, altfel sotul are avantaj ca e titular de contract.

Art. 324

Atribuirea beneficiului contractului de închiriere

(1) La desfacerea căsătoriei, dacă nu este posibilă folosirea locuinţei de către ambii soţi şi aceştia nu se înţeleg, beneficiul contractului de închiriere poate fi atribuit unuia dintre soţi, ţinând seama, în ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpa în desfacerea căsătoriei şi de posibilităţile locative proprii ale foştilor soţi.

(2) Soţul căruia i s-a atribuit beneficiul contractului de închiriere este dator să plătească celuilalt soţ o indemnizaţie pentru acoperirea cheltuielilor de instalare într-o altă locuinţă, cu excepţia cazului în care divorţul a fost pronunţat din culpa exclusivă a acestuia din urmă. Dacă există bunuri comune, indemnizaţia se poate imputa, la partaj, asupra cotei cuvenite soţului căruia i s-a atribuit beneficiul contractului de închiriere.

(3) Atribuirea beneficiului contractului de închiriere se face cu citarea locatorului şi produce efecte faţă de acesta de la data când hotărârea judecătorească a rămas definitivă.


Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
Buna dimineata! Multumesc frumos pentru raspunsuri! As mai dori sa stiu in ce lege gasesc aceste articole invocate de dv.?
Si daca, avand in vedere ca sora mea nu are copii, se poate desface casatoria in fata notarului, daca sotul ei nu este de acord cu divortul, si cat costa?
Multumim !
E vb de noul cod civil.
Ar putea divorta si la starea civila sau la notar, dar pt ca sotul nu e de acord, pot divorta doar in instanta.
Multumim frumos!
Divortul si partajul pot fi facute si prin procedura de mediere .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Ovifod Ovifod Buna Ziua. Am o intrebare. Eu locuiesc cu sotia si copilul in apartament ANL in chirie. Am prins-o cu altcineva in apartament si acum suntem in divort. Am o ... (vezi toată discuția)
Art 324 din noul cod civil ContSters159442 ContSters159442 Buna ziua . puteti sa-mi spuneti daca art.324 din noul cod civil: Atribuirea beneficiului contractului de închiriere (1) La desfacerea căsătoriei, ... (vezi toată discuția)
Contract chirie afi in contextul unui divorț. Sorina1986 Sorina1986 Buna ziua In urma multiplelor neînțelegeri între mine și soț, am hotărât să depun actele de divorț. Având 2 copii minori, mă gândesc unde vom ... (vezi toată discuția)