avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract chirie AFI in contextul unui divorț.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract chirie AFI in contextul unui divorț.

Buna ziua

In urma multiplelor neînțelegeri între mine și soț, am hotărât să depun actele de divorț. Având 2 copii minori, mă gândesc unde vom locui. In acest moment locuim toți în casă cu chirie la AFI, fost Icral, contractul fiind pe numele mamei soțului din anii 90. In acest moment contractul este expirat, am depus actele pentru a-l reînnoi, dar nu s-a întâmplat deoarece am înțeles că guvernul trebuie să dea o ordonanță de urgență pentru a înnoi.
Întrebarea mea este, ținând cont de faptul că copii sunt născuți, crescuți în această casă, au toate facilitățile ( grădinița lângă casă, școală la 5 min), toți prietenii aproape, renovarea locuinței a fost făcută cu banii mei (lucru pe care îl pot demonstra cu extrase de cont), costurile locuinței lunar susținute de mine in totalitate, casa îngrijită de mine in totalitate (el pleacă dimineață și mai vine noaptea), am șanse să pot lua contractul de chirie pe numele meu, să îl dau afară pe soț din casă?
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2020
Sorina1986, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:24, 21 Aprilie 2020
Puteti solicita atribuirea beneficiului contractului de inchiriere citand si locatorul. Asta cereti odata cu cererea de divort.
Problema e ca acel contract e expirat si nu poate fi fortat locatorul sa incheie altul cu vreunul dintre dvs. Ramane de vazut ce va iesi.

Art. 324. Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere
(1) La desfacerea casatoriei, daca nu este posibila folosirea locuintei de catre ambii soti si acestia nu se inteleg, beneficiul contractului de inchiriere poate fi atribuit unuia dintre soti, tinand seama, in ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpa in desfacerea casatoriei si de posibilitatile locative proprii ale fostilor soti.

(2) Sotul caruia i s-a atribuit beneficiul contractului de inchiriere este dator sa plateasca celuilalt sot o indemnizatie pentru acoperirea cheltuielilor de instalare intr-o alta locuinta, cu exceptia cazului in care divortul a fost pronuntat din culpa exclusiva a acestuia din urma. Daca exista bunuri comune, indemnizatia se poate imputa, la partaj, asupra cotei cuvenite sotului caruia i s-a atribuit beneficiul contractului de inchiriere.

(3) Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere se face cu citarea locatorului si produce efecte fata de acesta de la data cand hotararea judecatoreasca a ramas definitiva.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 324 din noul cod civil ContSters159442 ContSters159442 Buna ziua . puteti sa-mi spuneti daca art.324 din noul cod civil: Atribuirea beneficiului contractului de închiriere (1) La desfacerea căsătoriei, ... (vezi toată discuția)
Divort Ovifod Ovifod Buna Ziua. Am o intrebare. Eu locuiesc cu sotia si copilul in apartament ANL in chirie. Am prins-o cu altcineva in apartament si acum suntem in divort. Am o ... (vezi toată discuția)
Se poate locui in apartament anl dupa divort? yrysesty yrysesty Buna seara!Locuiesc impreuna cu sotul si copilul intr-un apartament ANL,de aproape trei ani.Din pacate,va trebui sa divortam.Vom fi evacuati din apartament de ... (vezi toată discuția)