Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
o SC X este proprietara unui teren pe care se afla sediu sau, si a drumului de acces catre aceasta (drumul de acces intre proprietataea sa si drumul public).
Intrucat zona este relativ izolata, drumul nu este ingradit, restrictionat sau marcat ca proprietate privata.
Recent, o SC vecina a inceput sa foloseasca drumul privat al SC X, fara acordul acesteia.
La atentionari ca este drum privat nu a reactionat in niciun fel.
Este asta tuburare de posesie?
Respectiv, folosirea fara drept a caii de acces echivaleaza cu "ocupare" in sensul art. 292?
Nu a-ti specificat daca SC x detine carte funciara pentru teren implicit pentru drumul de acces si nici daca pentru terenul vecin exista asa ceva (in cazul in care aveti cunostiinta). S-ar putea ca societatea vecina sa aibe un drept de servitute asupra drumului de acces. Daca spuneti ca si proprietatea vecinului este izolata, s-ar putea ca instanta sa va oblige sa-i acordati acest drept.
SC x detine CF pentru terenul respectiv, inclusiv pentru drumul de acces, pe care si l-a construit singura.
Nu stiu daca exista CF pentru terenul vecin, si nici nu ma intereseaza prea tare. Oricum, exista si alte cai prin care se poate ajunge la acel teren, in afara de terenul lui SC x.
Nu ma intereseaza momentan eventualele litigii civile ce se pot ivi intre cele doua SC privind granituri, servitutea de trecere, revendicari (doame fereste), pretentii civile etc.
Eram interesat doar sa stiu daca, dupa parerea dvs., exista infractiunea de tulburare de posesie (este intrunit el. obiectiv de ocupare)
Tulburare de posesie:
Conform art.220 Cod Penal alin.1, ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.
Alineatul 2 prevede ca daca fapta prevazuta in alin. 1 se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat in posesia altuia, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.