Buna ziua. Locuiesc in mediu rural, unde am ca "vecini " o familie ce au drept de servitute a unui drum care trece prin proprietatea mea. Pentru a fi delimitat acest drum de servitute parintii mei au construit un gard pe ambele parti a le drumului (stanga - dreapta) lasand cale de acces, respectiv drumul cu o latime de 3 m.
La baza acestui drept de servitute sta decizia definitiva si iorevocabila a tribunalului de "punere in linistita posesie" in favoarea vecinului x..., fapt pentru care el iese la inaintare cu aceasta decizie si spune ca de fapt a castigat prin proces acel drum, si construieste paralel cu latura estica a drumului lipit de gardul facut de parintii mei, un alt gard, care imi limiteaza accesul pe proprietatea mea blocandu-mi doua porti de acces. Mai mult de aceasta el isi instaleaza o poarta de 3 m latime, la intrare in curte poarta ce este folosita in comun, si din cand in cand apar discutii precum ca, este poarta lor si ne interzice accesul (o incuie cu lacatul, este un fel de cuiul lui Pepelea).
Intrebarile mele sunt:
- Este considerata aceasta actiune a vecinului tulburare de posesie ?
- Cum pot detemina legal pe vecin sa isi ridice gardul si portile de pe proprietatea mea, el avand drept doar de trecere, asta in cazul in care prin hotararea judecatoreasca se pronuntat "pune in linistita posesie pe vecinul x..." ?
- Tinand cont ca autoritatile locale ii da dreptate ca a castigat acel drum, fapt pentru care nu ia nici o masura, are acesta dreptate ??
Punerea in posesie nu echivaleaza cu dr. de proprietate.
Da este considerata o tulburare de posesie ei au dreptul sa treaca pe acel drum nu sa construiasca, mai mult va impiedica accesul la proprietate.
Faceti o cerere de chemare in judecata si angajati un avocat, nu inteleg pe ce se bazeaza autoritatile locale???
Adica de cand proprietarul este obligat sa isi construiasca un aerodrom ca sa aterizeze pe proprietatea lui?
Codul civil prevede:
Art. 599. - Unul din vecini nu poate gauri zidul comun, nici sa alature sau sa sprijine pe dansul vreo lucrare, fara consimtamantul celuilalt.
In caz de impotrivire, el nu poate face aceasta fara a regula mai intai prin experti mijloace necesare pentru ca acea lucrare sa nu vatame drepturile celuilalt.
Art. 617. - Trecerea trebuie regulat facuta pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului inchis, ca sa iasa din drum.
Art. 618. - Cu toate acestea trebuie a se alege trecerea prin locul ce ar pricinui o mai putina paguba acelui pe al carui loc trecerea urmeaza a fi deschisa.
Iar Codul penal - TULBURAREA DE POSESIE (art. 220 C. pen.)
“Ocuparea, în întregime sau în parte fara drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţământul acestuia sau fără aprobare prealabilă primită în condiţiile legii, ori refuzul de a aelibera imobilul astfel ocupat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Daca fapta prevazuta în alin. 1 se savârşeşte prin violenţa sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau stramutarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Daca fapta prevazuta în alin. 2 se savârşeşte de doua sau mai multe persoane împreuna, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.
Împacarea parţilor înlatura raspunderea penala. ”