Acum ceva timp am vandut un imobil dar, nu mi-am primit intreaga suma . Mentionez ca in contractul de vanzare cumparare este stipulat acest aspect iar pentru neplata se percepe o penalizare de 0.1 % pe zi pentru intreaga suma datorata. De atunci s-au scurs aproximativ 3 ani. Cum pot face sa-mi recuperez banii sau cum pot face sa constrang cumparatorul sa plateasca diferenta???
Am incercat cu bunul simt dar..., sunt amanat de 3 ani!
Multumesc anticipat !
Cand datoria a devenit exigibila? Cand s-a nascut dreptul de a cere executarea silita? Mare atentie...sunteti foarte aproape de o prescriptie extinctiva ce va actiona in favoarea debitorului...asta inseamna stingerea dreptului la actiune in sens material...adica datoria ramane, dar nu mai puteti uza de forta coercitiva a statului pentru a recupera acesta datorie. In situatia dumneavoastra se aplica termenul general al prescriptiei extinctive: 3 ani.
Atentie asupra timpului scurs de la incheierea contractului ,pentru ca termenul general de prescriptie este de 3 ani,dupa care nu mai aveti drept legal sa ridicati pretentii
Analizati responsabil obligatiile reciproc asumate referitor la conditiile de restituire diferenta suma si daca va mai aflati in termen,promovati actiune in instanta impotriva cumparatorului
Daca as reusi sa obtin o declaratie scrisa prin care se obliga la plata pana la o anumita data din partea debitorului as mai avea sanse de recuperare a debitului ?
Da,in aceasta situatie de recunoastere a obligatiei de plata,aveti sanse reale de recuperat suma
In cazul in care obtineti astfel de document,opereaza un nou termen de prescriptir de 3 ani
Succes !