avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Semnatura CEC
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Semnatura CEC

Buna ziua!

Cine se face raspunzator pentru emiterea unei file cec?

Cel care a emis-o sau administratorul societatii?

multumesc.

Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 15:58, 16 Martie 2009
Emitentul = societatea care detine carnetul cu file CEC
Beneficiarul = creditorul care a primit-o
Trasul = Unitatea bancara care efectueaza plata
Persoana imputernicita nu este parte in raportul emiterii filei CEC. Ea este mandatar si prin actiunile ei :
1. lezeaza societatea ce a imputernicit-o (daca incalca in orice fel sarcinile cuprinse in imputernicire-mandat)
2. lezeaza beneficiarul filei cec daca emite fila cu respectarea imputernicirii, dar constiient fiind ca aceasta nu are acoperire.
Potrivit Legii 59/1934 (cam veche nu?)
Art. 84. - Se va pedepsi cu amenda de la 5.000-100.000 lei si inchisoare de la 6 luni pina la 1 an, afara de cazul cind faptul constituie un delict sanctionat cu o pedeapsa mai mare, in care caz se aplica aceasta pedeapsa:
1. Oricine emite un cec fara a fi avut autorizarea trasului.
2. Oricine emite un cec fara a avea la tras disponibil suficient, sau dupa ce a tras cecul si mai inainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare, dispune altfel, in total sau in parte de disponibilul avut.

Daca respectiva fila CEC a fost emisa pentru a se face o plata scadenta, insa in cont nu exista disponibil banes, iar respectiva fila este refuzata la plata, raspunderea este a administratorului si nicidecum a persoanei care e eliberat fila cec.
Pentru a se antrena raspunderea persoanei care a eliberat fila CEC trebuie sa se dovedeasca o culpa a acesteia (o neglijenta), iar lipsa disponibilului banesc nu este cupla acestei persoane.
Cum se poate demonstra vina delegatului? In ce situatie?

multumesc
Acest aspect nu trebuie sa-l dovediti dvs., beneficiarul filei CEC, ci societatea emitenta trebuie sa demonstreze ca semnatarul filei CEC nu avea mandat sa o semneze, motiv pentru care societatea sa se indrepte impotriva persoanei fizice semnatare pentru recuperarea c-val filei CEC platite.
Nu ati precizat daca fila CEC a fost platita sau refuzata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere fila cec Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Este adevarat ca emiterea unei file CEC in alb constituie infractiune? Am vazut printre conditiile de emitere a unei file CEC, ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Respsonabilitate fila cec raluky22 raluky22 Buna ziua, sunt asociat cu 35 % si administrator intr-o societate. Atat eu, cat si asociatul meu am semnat pentru directorul general o procura notariala care ... (vezi toată discuția)
Fila cec introdusa la plata dupa intrarea societatii emitente in insolventa. 200360PIM 200360PIM Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema ; SC X SRL lasa ca garantie lui SC Y SA pentru materiale furnizate o fila CEC in alb , urmand ca Y sa ... (vezi toată discuția)