O persoana apropiata mie are 3 credite (2 ipotecare si 1 de nevoi personale cu ipoteca) - toate trei contractate la aceeasi banca, aceeasi sucursala.
Nemaiavand cum sa plateasca, in curand va renunta la credite, drept urmare se va trece la executarea silita (salariu, ipoteci etc).
Intrebarea este: atunci cand este o singura datorie, executarea-poprirea poate fi pusa pe maxim 1/3 din salariu. Pentru 2 datorii, partea din salariu creste la 35% si la mai mult de 2 se poate ajunge pana la 1/2 din salariu.
Prin urmare, prietena mea se asteapta sa i se puna poprire pe 50% din salariu (vanzarea imobilelor ipotecate nu va putea acoperi datoria) dar cineva de la banca i-a spus ca daca toate cele 3 credite sunt la aceeasi banca, atunci sunt percepute ca fiind o singura datorie si se ajunge la doar 1/3 maxim din salariu.
Stiti cumva unde si in ce lege ar scrie asa ceva, pentru ca eu nu am gasit.
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.
Duduia de la banca nu are dreptate, sunt mai multe titluri executorii, va avea porpreire pt toate pana la 1/2 din salariu. Poprire pe 35% nu exista prevazut, unde ati vazut asta ?.
E vb de noul cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti Art. 728
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Retinere salariu
fsaromania
am primit la serviciu poprire pe salariu de la o banca.
eu mai am rate la kruk (preluate de la bcr) dar nu mi se opresc pe stat, le platesc la banca.
de la ... (vezi toată discuția)