avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Buna ziua. Grefierul cu vechime de 5 ani poate deveni ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Buna ziua. Grefierul cu vechime de 5 ani poate deveni avocat definitiv?

Doresc sa stiu daca practicand profesia de grefier timp de 5 ani,pot da admitere in barou ca av.definitiv?multumesc.
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 20:37, 18 Iulie 2013

Nu puteti deveni avocat definitiv.

Citez din L 51/1995,
Art. 16
(1) Dreptul de primire in profesie se obtine pe baza unui examen, organizat conform prevederilor prezentei legi si statutului profesiei.
(2) La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen:
a) titularul diplomei de doctor in drept;
b) cel care, anterior sau la data primirii in profesia de avocat, a indeplinit functia de judecator, procuror, notar, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani.
art. 20
(1) Calitatea de avocat definitiv se dobandeste in baza unui examen organizat de U.N.B.R., anual si la nivel national, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat sau prin promovarea examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat.
[…]
(5) Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care până la data susţinerii examenului de primire în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobândeşte calitatea de avocat definitiv, fără susţinerea examenului de definitivare prevăzut la alin. (1), cu condiţia promovării examenului de definitivat în profesia din care provine.
(6) Dispoziţiile alin. (5) se aplică şi persoanelor care au promovat examenul de intrare în profesia de avocat şi care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi şi Consiliului Legislativ timp de 5 ani neîntrerupţi.

A se vedea si Statutul profesiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa devii avocat avocatnou08 avocatnou08 buna ziua. As vrea sa stiu si eu care sunt etapele sa devi avocat si cati ani trebuie sa le urmam pana putem spune ca vom fi avocati. multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Intrare in avocatura fara examen, vechime minima 5 ani 11. Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins: \"Art. 19 (1) Calitatea de avocat definitiv se dobandeste in baza unui examen organizat de ... (vezi toată discuția)
Examen avocat definitiv Dascalu Camelia Raluca Dascalu Camelia Raluca Buna ziua, Sunt consilier juridic definitiv,am o vechime de aproape 4 ani ca si jurist si asi vrea sa dau examen sa devin avocat definitiv. Credeti ca pot ... (vezi toată discuția)