de multe ori am vazut ca o persoana a fost arestat preventiv 29 de zile iar dupa aceea eliberat....ce rost are atunci arestarea preventiva daca nu se mentine pana judecare?
Potrivit prevederilor art. 139 alin (1 ) C.p.p. masura preventiva luata ( inclusiv arestarea preventiva ) se inlocuieste cu alta masura preventiva, cand s-au schimbat temeiurile care au determinat luarea masurii.
Cand masura preventiva a fost luata cu incalcarea dispozitiilor legale sau nu mai exista vreun temei care sa justifice mentinerea masurii preventive, aceasta trebuie revocata din oficiu sau la cerere, dispunandu-se, in cazul retinerii si arestarii preventive, punerea in libertate a invinuitului sau inculpatului, daca acesta nu este arestat in alta cauza.
Masura arestarii preventive poate fi inlocuita cu masura obligarii de a nu parasi tara sau cu masura obligarii de a nu parasi localitatea.
ART. 136 c.p.p.
Scopul şi categoriile măsurilor preventive
În cauzele privitoare la infracţiuni pedepsite cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare, pentru a se asigura buna desfăşurare a procesului penal ori pentru a se împiedica sustragerea învinuitului sau inculpatului de la urmărirea penală, de la judecată ori de la executarea pedepsei, se poate lua faţă de acesta una dintre următoarele măsuri preventive:
a) reţinerea;
b) obligarea de a nu părăsi localitatea;
c) obligarea de a nu părăsi ţara;
d) arestarea preventivă.
.....................................................................
Art.211.cpp
razvan_bob
am fost imlicat ant-ro cauza grava artc 211 cpp si am primiy arestare preventiva si iarasi mia venit sa ma duc la tribunal.ma ajuta cineva sa stiu ce ma ... (vezi toată discuția)