avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Efectuare expertiza contabila
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Efectuare expertiza contabila

S-a dispus de catre instanta efectuarea expertizei contabile in cazul unui litigiu de munca. In urma analizei Raportului de expertiza, am constatat ca expertul numit de instanta nu a respectat obiectivele stabilite in sedinta instantei, si la unele din obiective a facut o preluare din actele existente la dosar.
Eu am platit expertiza (500 RON), acum cand a prezentat-o instantei s-a stabilit ca trebuie sa mai dau 700 RON, dar eu nu sunt de acord cu modul de efectuare a expertizei. Voi plati suma sus mentionata, dar as vrea sa fac obiectiuni:
- Deoarece eu am platit expertiza, nu cu mine trebuia sa vorbeasca prima data expertul ca sa ii spun situatia exacta in baza carora s-au stabilit obiectivele de catre instanta? Conform legilor stiu ca "Pentru expertiza la fata locului, expertul contabil are obligatia sa anunte partile prin citare despre data, locul si cand incepe si se termina lucrarile la sediul acestora."
- Dupa ce el a fost la parata mi-a dat intalnire pe holul tribunalului, si mi-a spus ca a fost la parata si s-a documentat....Nu era bine sa ma fi anuntat ca merge pentru documentare intai la el si cu mine vorbeste dupa?
- Nu a respectat obiectivele si a preluat ce era la dosar(marturii ale unora din martori, unele in defavoarea mea, care nici nu sunt reale). Cred ca concluziile expertizei trebuiau sa contina date obtinute ca urmare a investigatiilor si nu date preluate din marturiile martorilor.
In cazul in care pot face obiectiile acestea, ar mai trebui sa platesc inca odata alta expertiza?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:38, 19 Iulie 2013
Ceea ce aţi achitat de prima dată este Onorariu Provizoriu. Ceea ce vi se mai solicită este diferenţa dintre Onorariul Provizoriu şi Onorariul Definitiv.
În cazul în care după studiarea Raportului de Expertiză se constată faptul că acesta a fost întocmit după o lucrare la faţa locului despre care una dintre părţi nu a fost înştiinţată letric cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, la încunoştiinţarea instanţei despre atare situaţie, aceasta este obligată să ANULEZE RAPORTUL şi să dispună restiruirea eventualelor sume încasate de Expert.
Eventualele obiecţiuni ale părţii asupra concluziilor expertului se depun la primul termen acordat pentru studierea Raportului. E de recomandat ca aceste obiecţiuni să fie redactate de un avocat ori un alt expert judiciar.
Intocmiti in scris, observatii la raportul de expertiza si depuneti nota, cu numar de inrtegistrare, la arhiva tribunalului, cu indicarea dosarului respectiv. Mentionati inclusiv neconvocarea dvs. prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, la data efectuarii expertizei. Anexati orice document pe care il detineti si va sustine punctul de vedere.
Raportul de expertiza trebuie sa contina raspunsuri concrete, la obiect, documentate (cu referire la articole de lege), pentru toate obiectivele formulate in scris de catre instanta de judecata (la cererea partilor in proces, daca au fost acceptate si/ sau din initiativa instantei), prin incheierea de sedinta si comunicate expertului prin adresa de desemnare pentru efectuare expertiza tehnica judiciara.
Expertul va trebui sa raspunda in scris la observatiile dvs., facute la raportul de expertiza. Suplimentul de onorariu cerut de catre expert (prin decont de cheltuieli si onorariu solicitat) o data cu depunerea raportului, se aproba/ nu se aproba/ se aproba partial (dupa caz) de catre instanta de judecata, numai dupa ce raspunsurile expertului la observatiile partilor, facute la raportul de expertiza, sunt acceptate de catre instanta de judecata.

Mircea Scalat a scris: "În cazul în care după studiarea Raportului de Expertiză se constată faptul că acesta a fost întocmit după o lucrare la faţa locului despre care una dintre părţi nu a fost înştiinţată letric cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, la încunoştiinţarea instanţei despre atare situaţie, aceasta este obligată să ANULEZE RAPORTUL şi să dispună restiruirea eventualelor sume încasate de Expert."
Rog sa mentionati art. din CpC care mentioneaza cele afirmate de dvs.
Instanta poate solicita refacerea/ completarea raportului de expertiza sau poate dispune o contraexpertiza.
Despre restituirea sumelor incasate de catre expert, nu poate fi vorba, deoarece expertul incaseaza onorariul si suma aferenta decontului de cheltuieli, numai dupa ce instanta dispune acest lucru prin hotarare si comunica Biroului local pentru expertiza tehnice judiciare, prin adresa scrisa, ca se poate efectua plata, anexand si documentele cerute de lege - OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara.

Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
Admin, administrator
Instanta mi-a comunicat in scris ca trebuie sa achit pana la urmatorul termen din 5 septembrie 2013 diferenta de 700 lei in contul expertului. Problema este ca eu abia acum intocmesc obiectiile, deci cand s-a stabilit ca trebuie sa achit diferenta, eu inca nu vazusem raportul intocmit. Nu stiu cum sa procedez, sa achit diferenta sau sa depun lista cu obiectiuni.....
In mod normal, dvs. trebuia sa vedeti raportul si sa depuneti eventualele observatii pana la termenul fixat de catre instanta pentru analiza raportului de expertiza, a eventualelor observatii, precum si a raspunsului expertului la observatiile dvs. Dupa aceasta analiza, instanta dispune plata diferentei de onorariu plus cheltuieli, de catre partile in proces.
Daca nu ati avut timp sa cititi raportul si sa faceti observatii, trebuia sa solicitati instantei o amanare de termen.
Depuneti si observatiile la raport, dar si diferenta de bani, altfel riscati sa fiti amendata de catre instanta.
gigipopa a scris:

Rog sa mentionati art. din CpC care mentioneaza cele afirmate de dvs.


Ceea ce doriţi Dvs. a menţiona este consemnat în CpC art.208 şi practica instanţelor de judecată.
Cât despre parte a doua a chestiunii este un LMC că un raport anulat de instanţă nu poate atrage plata vreunei remuneraţii.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara fara citarea paratului district district Sunt in proces cu asociatia de proprietari ptr cote de intretinere umflate, calculate incorect, nerespectand prevederile legii 230/2007. Instanta a aprobat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier georgel12 georgel12 buna seara...pe data de 28.04.2012,am avut un accident de circulatie...circulam pe un drum cu prioritate,avand in auto inca 3 persoane...intr-o intersectie,un ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)