avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Efectuare expertiza contabila
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Efectuare expertiza contabila

S-a dispus de catre instanta efectuarea expertizei contabile in cazul unui litigiu de munca. In urma analizei Raportului de expertiza, am constatat ca expertul numit de instanta nu a respectat obiectivele stabilite in sedinta instantei, si la unele din obiective a facut o preluare din actele existente la dosar.
Eu am platit expertiza (500 RON), acum cand a prezentat-o instantei s-a stabilit ca trebuie sa mai dau 700 RON, dar eu nu sunt de acord cu modul de efectuare a expertizei. Voi plati suma sus mentionata, dar as vrea sa fac obiectiuni:
- Deoarece eu am platit expertiza, nu cu mine trebuia sa vorbeasca prima data expertul ca sa ii spun situatia exacta in baza carora s-au stabilit obiectivele de catre instanta? Conform legilor stiu ca "Pentru expertiza la fata locului, expertul contabil are obligatia sa anunte partile prin citare despre data, locul si cand incepe si se termina lucrarile la sediul acestora."
- Dupa ce el a fost la parata mi-a dat intalnire pe holul tribunalului, si mi-a spus ca a fost la parata si s-a documentat....Nu era bine sa ma fi anuntat ca merge pentru documentare intai la el si cu mine vorbeste dupa?
- Nu a respectat obiectivele si a preluat ce era la dosar(marturii ale unora din martori, unele in defavoarea mea, care nici nu sunt reale). Cred ca concluziile expertizei trebuiau sa contina date obtinute ca urmare a investigatiilor si nu date preluate din marturiile martorilor.
In cazul in care pot face obiectiile acestea, ar mai trebui sa platesc inca odata alta expertiza?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:38, 19 Iulie 2013
Art. 208 din CpC vechi (asa cum a fost modificat si completat prin OG nr. 138/ 14.09.2000) mentioneaza: "Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin carte postala recomandata, cu dovada de primire, aratand zilele si orele cand incepe si continua lucrarea. Dovada de primire va fi alaturata lucrarii expertului. Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii."
Nu am identificat referirile dvs. legate de posibilitatea anularii raportului de expertiza tehnica judiciara.
Nici din practica instantelor, nu am cunostinta de anularea vreunui raport de expertiza, deoarece nu au fost convocate partile de catre expert, prin scrisoare recomandata.
Ca s-a dispus de catre instanta (in urma observatiilor depuse de catre o parte in proces, la raportul deja intocmit), convocarea partilor, este cu totul alta discutie.
Asa cum am precizat si anterior, expertul nu are ce sume returna, atata timp cat nu poate incasa nimic (vezi OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara), decat dupa ce instanta da o hotarare referitoare la analiza raportului de expertiza si instiinteaza Biroului local pentru expertize in vederea efectuarii platii catre expert (vezi art. 22 al.2).
Prin Legea nr. 208/ 11.11.2010 care aproba OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, s-a introdus art. 22 indice 1 in care se reglementeaza restituirea sumelor incasate de catre expert, ca onorariu pentru activitatea de expertiza tehnica judiciara, daca acesta a fost inlocuit din motive imputabile acestuia.
Nu am cunostinta de un expert inlocuit deoarece nu a prezentat un document de confirmare a convocarii partilor la expertiza. Asa cum am mai scris, se poate dispune de catre instanta, convocarea partilor si completarea raportului, daca apar elemente noi sau expertul sa confirme cele scrise in raportul initial.
Daca citim cu atentie, art.208, se observa ca expertiza poate necesita sau nu o lucrare la fata locului, necesitate care poate fi dispusa de catre instanta a fi efectuata la fata locului sau ramane la latitudinea expertului. Altfel spus expertul (daca dispune de suficiente date, aflate la dosraul cauzei si instanta nu a impus ca obiectiv inclusiv lucrare la fata locului), poate convoca sau nu partile, daca considera ca nu este utila o lucrare la fata locului.
De regula, expertii fac convocare la fata locului, a partilor implicate in proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara fara citarea paratului district district Sunt in proces cu asociatia de proprietari ptr cote de intretinere umflate, calculate incorect, nerespectand prevederile legii 230/2007. Instanta a aprobat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier georgel12 georgel12 buna seara...pe data de 28.04.2012,am avut un accident de circulatie...circulam pe un drum cu prioritate,avand in auto inca 3 persoane...intr-o intersectie,un ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)