avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reductiunea liberalitatilor excesive
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reductiunea liberalitatilor excesive

Buna ziua.As avea o intrebare.Tata inainte de a deceda a facut un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere viagera pentru casa catre sora mea. Intrebarea mea este daca pot cere reductiunea liberalitatilor excesive in acest caz .
Multumesc anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 23:31, 16 Iulie 2013
Verificati emailul mi-ati trimis un mesaj privat in 4 iulie si de atunci am fost la primarie si am platit impozitul pe anul acesta la casa pentru ca la primarie este inca pe tata ceea ce valoreaza acceptarea tacita a mostenirii nu? Am aflat ca a decedat printr-o cerere de adresa la primarie am termen 6 luni pentru succesiune nu-i asa? Am obtinut o copie dupa contractul de v-c si este mentionat expres ca pretul casei este intretinerea si inmormantarea ,nu pecuniar(fara nici un leu)
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2013
pusa2mimi, utilizator
1. Daca a decedat de mai Putin de un an , sunteti in termenul de optiune succesorala.
2. Nu exista termen de 6 luni pt dezbaterea mostenirii, puteti dezbate oricand numai ca dupa doi ani de la deces veti plati impozit pe succesiune de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
3. Contractul de intretinerenu este contract de vanzare cumparare si trebuie sa dovediti ca intretinerea nu s a prestat.
Multumesc de informatii, a decedat de mai multi ani, eu am aflat numai acum, nu a vrut sa tin legatura cu el (avea o alta familie=sotie +copii, eu am fost intotdeauna in plus, nu mi-a platit nici pensie alimentara),eu am platit impozitul la imobil nestiind ca exista contract de v-c fata de sora mea,am aflat ulterior si am solicitat la cartea funciara extras de CF+ contractul, in contract scrie ca nu se plateste un pret pentru casa ci plata este socotita intretinerea si inmormantarea, evident ca sa nu beneficiez eu de nimic, seamana contractul cu o donatie ca doua picaturi de apa. Am vorbit cu un avocat si in cateva zile o sa introduc actiune dar as dori sa stiu daca am sanse sau cheltui degeaba.
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2013
pusa2mimi, utilizator
Da, din pacate asta este..... Nu prea mai aveti ce face.
pusa2mimi a scris:

a decedat de mai multi ani,

De cati ani, mai exact? Asemenea detalii sunt foarte importante. Caci s-ar putea ca, pe langa acel nimic de care beneficiati acum sa mai aruncati si niste bani aiurea.

Alte discuții în legătură

Cedare drept proprietate yssas yssas Buna ziua! As dori sa stiu daca parintii pot sa imi cedeze ( am vrea sa nu fie donatie in speranta ca taxele notariale sunt mai mici) cat sunt in viata un ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare diamonda diamonda Tatal meu in varsta de 80 ani a facut un contract de vanzare fetei mele. Am o singura sora care inca nu stie de acest lucru. Sora mea poate sa conteste acest ... (vezi toată discuția)
Mostenire vasimarian13 vasimarian13 cum pot trece proprietatea parintilor pe numele meu cu efort birocratic si financiar minim?mentionez ca ambii parinti traiesc si mai am 2 surori.va multumesc ... (vezi toată discuția)