Buna ziua!
As dori sa stiu daca parintii pot sa imi cedeze ( am vrea sa nu fie donatie in speranta ca taxele notariale sunt mai mici) cat sunt in viata un imobil prin act notarial si daca fratii trebuie sa semneze actul notarial respectiv.
multumesc
Liberatile excesive( donatiile si legatele ) pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiunea in reductiune.
Actiunea in reductiune poate fi promovata de catre fratii dumneavoastra.
Actiunea in vederea reductiunii liberalitatii excesive, care lezeaza rezerva succesorala a dumneavoastra, poate fi promovata in termen de trei ani de la data decesului tatalui dumneavoastra sau in termen de trei ani de zile de la data cand ati luat la cunostinta de perfectarea contractului de donatie , respectand data deschiderii succesiunii prin moarte.
SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.
SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.
Contractul de vanzare-cumparare prespune plata unei pret, real , sincer si serios.
Altminteri, acesta este lovit de nulitate absoluta, cauza de ineficacitate a actelor juridice , ce determina lipsa efectelor juridice a unui contract.
Pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare, nu de natura acestuia.
Cauza obligatiei ce incumba in sarcina cumparatorului este chiar plata pretului.
Da, actul de vanzare -c umparare perfectat fara a fi platit pretul este, in esenta,un act de donatie deghizata.( poate fi incidenta o actiune in vederea constatarii simulatiei ).
Contract vanzare
diamonda
Tatal meu in varsta de 80 ani a facut un contract de vanzare fetei mele. Am o singura sora care inca nu stie de acest lucru. Sora mea poate sa conteste acest ... (vezi toată discuția)