Care este procedura plecarii din firma cu acordul partilor .... cat dureaza inregistrarea cererii si deciziei propriu zise si in ce termen se poate face contastatie. La actualul loc de munca imi propun sa plec cu acordul partilor si pe increderea lor mi-au spus ca ma cheama inapoi imediat ce una din gravide va trebui sa plece in prenatal. Am spus ca nu am incredere in vorbele lor. Dupa aceasta au spus ca imi fac o hartie prin care imi certifica ei ca eu voi fi cea care ii va lua locul gravidei cand aceasta va pleca.... conditia este ca eu sa semnez cererea de comun acord ca ei sa poata sa predea situatia generala a plecarilor catre centrala ( adica toti cei vizati au semnat ). Specific faptul ca gravida trebuie sa plece in prenatal la sf lui aprilie. Daca merg pe mana lor pot sa contest cerera de plecare cu acordul partilor?
Nu e recomandabil să aveţi încredere; cel puţin, nu fără o înţelegere clară, explicită şi în formă scrisă.
Ar fi cel puţin două soluţii mai sigure pentru dvs.:
1) suspendarea contractului de muncă prin acordul părţilor pentru o durată specificată expres;
2) încetarea contractului de muncă prin acordul părţilor consemnată într-un document similar unui contract (de tipul: "părţile: (...) şi (...) convin ca, începând cu data (...), să înceteze contractul individual de muncă (...)"); în acest act ar trebui menţionată expres, ca simplă clauză, obligaţia angajatorului de a încheia un nou contract de muncă începând cu data cutare. E neobişnuit, într-adevăr, dar nu contravine cu nimic legislaţiei muncii şi nici celei civile.
Eu le-as propune trecerea la un contract partial de munca, cu reducerea salariului corespunzator cu tipul lucrat si as sta agatata de gatul lor, cu promisiunea ca se va trece la program de lucru cu norma intreaga o data cu plecarea gravidei.In niciun caz demisia.
Se pare ca in cazul dumneavoastra se poate vorbi si de o concediere pe motive care nu tin de persoana salariatului, de vreme ce ei doresc sa faca restructurari. Daca plecati prin acordul partilor nu veti beneficia de nimic (in cazul concedierii pe motive care nu tin de persoana salariatului beneficiati somaj si salariu compensator).
Nu stiu in ce masura puteti avea incredere in spusele angajatorului. Daca totusi credeti ca v-ar chema la serviciu la sfarsitul lunii aprilie cand respectiva salariata pleca in concediu prenatal, poate e mai bine sa depuneti o cerere de concediu fara plata , iar in acest caz CIM al dumneavoastra este suspendat.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Sarcina
analexandra
Buna ziua,
Sunt angajata la o firma si azi am anuntat sarcina mea domnului Director, am avut o discutie cu el legata de activitatea mea in firma, si imi ... (vezi toată discuția)