avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere salariata gravida
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere salariata gravida

In data de 12.12.2013 mi-am instiintat seful ca sunt insarcinata in 5 luni, instiintare la care am atasat si adeverinta medicala de la medicul de familie, ambele in dublu exemplar...pentru a primi un exemplar semnat si cu nr de inregistrare , dovada ca acesta a luat la cunostinta despre drepturile mele de femeie insarcinata.
A doua zi au venit la magazin directorul firmei si contabilul, care mi-au adus decizia de concediere si preavizul de 20 de zile...ambele datate cu 09.12.2013...pentru a anula validitatea instiintarii mele.
Am inteles ca pot depune contestatie la Judecatoria Suceava ,in termen de 30 de zile. Am vrut sa depun astazi contestatia, dar nu era nimeni cu care sa vorbesc depsre contestatia mea.
Sefii ar vrea sa ma dea in somaj...sau sa imi platesc singura ce mai am nevoie , ca sa nu fie ei nevoiti sa imi plateasca concediul prenatal. Mi s-a propus chiar sa apelez la o firma care sa ma angajeze ultima luna, pentru a scapa ei de orice obligatie fata de mine.
Din calculele mele reiese ca imi lipseste jumatate de luna pt a putea beneficia de somaj. Nu pot sa platesc eu ulterior ca o completare suma necesara pt a beneficia de somaj?
Daca as lucra pina la sfarsitul lunii ianuarie, as putea intra in concediul prenatal, pina nasc. Am inteles ca :
"O persoana poate beneficia de concediul medical de maternitate, pre si postnatal, cat timp este salariata si deci i s-a platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii medicale, si are stagiul minim de cotizare de o luna in ultimele 12."

Apoi , cu putin noroc , daca se voteaza legea de la 1 ianuarie 2014:

Propunere legislativă: Modificări la indemnizaţia de creştere a copilului

ARTICOL | 24. SEPTEMBRIE 2013 - 19:23

Senatorii din Comisia pentru muncă au întocmit, marţi, în unanimitate, un raport favorabil pentru o propunere legislativă prin care se stabileşte că părinţii care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii vor beneficia de indemnizaţie lunară pentru creşterea copiilor.

Aceste drepturi ar urma să fie acordate începând cu 1 ianuarie 2014.

Daca se voteaza aceasta lege , si daca :
In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga;

Cred ca as beneficia de concediul de crestere pt copil.
Iata exact lunile lucrate:

Daca nasc in 30 martie 2014, am inteles ca se ia in considerare inclusiv luna in care am nascut; adica intervalul de timp de 2 ani in care s-au ralizat cotizatiile celor 12 luni, ar fi martie 2014- martie 2012.
Si ar fi lunile: martie, aprilie, mai ( 15 zile) 2012.
Iulie, august , septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2013.
si ianuarie 2014..la care se adauga cele doua luni de prenatal _ februarie si martie 2014.
Adica as avea cele 12 luni necesare, nu?

Acum intrebarea mea este, daca depun contestatie impotriva sefilor la judecatorie , pt ca doresc sa ma concedieze , desi i-am anuntat ca sunt gravida...ce sanse am sa castig si mai ales sa ii conving sa ma tina la lucru pina la sfarsitul lunii, pt ca apoi sa imi plateasca prenatal si postnatal. Mi-e frica de actiunile acestea in judecata! Nu mi-am imaginat vreodata ca voi fi nevoita sa faca asa ceva.
Daca in decizia de concediere sefii stipuleaza faptul ca inchid punctul de lucru, si nu mai au posturi vacante unde ar putea sa ma angajeze... au dreptul sa ma concedieze chiar daca sunt gravida? Are vreun rost sa depun contestatia?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:48, 30 Decembrie 2013
1. Daca veti naste in martie 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta sunt aprilie 2013 - martie 2014.

2. Ati dat atatea detalii dar nu ati spus date esentiale:
- daca incepand cu luna aprilie 2013 aveti venituri din salarii;
- daca ati semnat de primire a deciziei de concediere.

3. Contestatia impotriva deciziei de concedioere se depune la Tribunalul judetean (nu la Judecatorie).
alina_29 a scris:

In data de 12.12.2013 mi-am instiintat seful ca sunt insarcinata in 5 luni, instiintare la care am atasat si adeverinta medicala de la medicul de familie, ambele in dublu exemplar...pentru a primi un exemplar semnat si cu nr de inregistrare , dovada ca acesta a luat la cunostinta despre drepturile mele de femeie insarcinata.
A doua zi au venit la magazin directorul firmei si contabilul, care mi-au adus decizia de concediere si preavizul de 20 de zile...ambele datate cu 09.12.2013...pentru a anula validitatea instiintarii mele.
Am inteles ca pot depune contestatie la Judecatoria Suceava ,in termen de 30 de zile. Am vrut sa depun astazi contestatia, dar nu era nimeni cu care sa vorbesc depsre contestatia mea.
.....

Acum intrebarea mea este, daca depun contestatie impotriva sefilor la judecatorie , pt ca doresc sa ma concedieze , desi i-am anuntat ca sunt gravida...ce sanse am sa castig si mai ales sa ii conving sa ma tina la lucru pina la sfarsitul lunii, pt ca apoi sa imi plateasca prenatal si postnatal. Mi-e frica de actiunile acestea in judecata! Nu mi-am imaginat vreodata ca voi fi nevoita sa faca asa ceva.
Daca in decizia de concediere sefii stipuleaza faptul ca inchid punctul de lucru, si nu mai au posturi vacante unde ar putea sa ma angajeze... au dreptul sa ma concedieze chiar daca sunt gravida? Are vreun rost sa depun contestatia?

1. Preavizul va incepe sa curga de la data instiintarii si nu retroactiv.

2. Decizia de concediere isi va produce efectele de la terminarea perioadei de preaviz, daca v-a fost comunicata inainte de expirarea duratei de preaviz.

3. Contestatia impotriva deciziei de concediere se depune in termen de 45 de zile de la data luarii la cunostinta de decizia luata la Tribunalul in raza caruia aveti locul de munca sau domiciliul.

4. Nimeni nu va poate spune exact ce sanse aveti in litigiu. Codul Muncii prevede la art.60 urmatoarele :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 60 din Codul muncii instituie, pentru situaţiile expres reglementate, interdicţia temporară a concedierii salariaţilor, iar nu înlăturarea temporară a producerii efectelor acesteia. Aşadar angajatorul nu poate dispune concedierea dacă s-a produs unul din cazurile respective, urmând să se suspende efectele concedierii până după încetarea cazului. Dacă angajatorul a dispus concedierea, aflând apoi despre existenţa cazului de interdicţie, soluţia corectă constă în revocarea deciziei de concediere şi emiterea unei noi decizii după ce a încetat cazul ce a determinat interdicţia. (Ion Traian ªtefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 501)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poti fi concediat danysfr danysfr va salut am si eu o problema,lucrez la firma care deserveste o firma mai mare in curtea careia isi are si sediul,intruna din zilele trecute am avut o ... (vezi toată discuția)
Somaj-indemnizatie crestere copil PANITA ROXANA PANITA ROXANA dupa cumv-am spus acum sunt un preaviz pana pe 6.09.2013 dupa care voi depene actele pentru somaj,am inteles ca am dreptul .deci :am lucrat febreuarie ... (vezi toată discuția)
Semnarea preavizului in timpul concediului prenatal budacuflorentina budacuflorentina IN urma reorganizarii a AFP -ului am fost chemata din concediu sa semnez preavizul pe 6 august desi le am spus celor de la judet ca de pe 5 august sunt in ... (vezi toată discuția)