avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... In ce conditii te poti casatori la 16 ani?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

In ce conditii te poti casatori la 16 ani?

am 15 ani si un prieten de 18..as vrea sa stiu daca la 16ani pot pleca de.acasa fara ca parintii mei sa poata sa faca ceva..si ce consecinte ar fii pentru amandoi daca neam casatorii?
Cand se vorbeste despre varsta legala pentru incheierea unei casatorii, se are in vedere doar varsta minima, nu si varsta maxima.
Astfel, legea civila din Romania a stabilit varsta de 18 ani impliniti pentru barbat si de 16 ani impliniti pentru femeie (art. 4 alin. 1, C. Fam),
Cu dispensa de varsta - pentru motive temeinice se poate casatori femeia de - 15 ani
Aceasta dispensa se acorda daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: femeia a implinit 15 ani; sunt motive temeinice care justifica dispensa (boala, graviditatea); exista un aviz prealabil dat de un medic avand calitate oficiala.
Noul Cod civil:
"ART.272.Varsta matrimoniala
(1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani.
(2) Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul. In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului.
(3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta.
(4) De asemenea, in conditiile art. 398, este suficienta incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca.
(5) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti."

Rezulta ca nu te poti casatori la 16 ani fara acordul parintilor.
Conform dispozitii precizate,daca partenerii nu detin varsta minimum acceptata.nu se poate incheia casatoria
In cazul in care parintii unuia dintre parteneri apreciaza ca nu sunt intrunite conditiile legale necesare incheierii casatoriei,acestia au dreptul sa se adreseze autoritatilor competente

Din ce veti trai? Unde?
Presupunand ca veti renunta la scoala (din cate se vede nici nu-ti prea place) cum se poate trai din doua salarii minime pe economie?
Prespunand ca tu vei merge mai departe la liceu, cum pot trai doua persoane cu un salariu minim pe economie?

Fiindca vezi, nu te va angaja nimeni daca nu ai nicio calificare. Iar daca o vor face, vei gasi locuri de munca umilitoare, vei fi platita la negru sau nu vei fi platita deloc.

Te poti imbolnavi. Bani de medicamente ai? Ai fost vreodata in situatia sa nu stii ce sa-ti cumperi cu 5 lei - paine sau antibiotice?

Ia o foaie de hartie si imparte-o in doua. Pune pe o coloana avantajele maritisului si pe alta dezavantajele. Fii cat de cinstita poti. Trage apoi concluziile, nu neaparat in functie de lungimea listei, ci de gravitatea riscurilor.

Sa-ti de Dumnezeu gandul cel bun, copila!

nota bene - lucrurile astea raman valabile si pentru atunci cand vei implini 18.

Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
lara12, utilizator
Da înainte să scri despre ea u ai luat în calcul că poate băiatul are bani sa o întrețină dc scri fara noima
Mai, Marie, mai, stai tu acasa la parinti si lasa, ca daca baiatul te iubeste te asteapta sa mai cresti. Nu te grabi la maritis ca nu e un borcan cu miere permanenta. Ajungi inapoi la parinti si cu plodul dupa tine. Daca iubitul are bani asta nu inseamna ca o sa te tina pana la batranete, ca barbatii se satura repede mai ales cei care au bani si trece la alta fata. Fii tu inteleapta si mai asteapta, ca fecioria e la mare cautare, in schimb dupa ce nu o mai ai nu mai prezinti acelasi interes. La varsta asta e normal sa fi inocenta si credula, sa crezi tot ce iti spune baiatul, care probabil e mai mare decat tine, dar asculta de cei mai in varsta care iti spun din experienta, casatoria in ziua de azi din pacate nu mai e ca pe timpuri, pentru toata viata. Mai ai rabdare, nu da ocazia sa incepi cu greutatile, mai copilareste, ca anii acestia nu-i mai recuperezi.:rtfm:
Buna ,ma numesc Ionut am 20 de ani am o iubită de 17ani sunt impreuna cu ea de doi ani am vrea sa ne căsători si sa putem iesii din țară.neam putea căsători si fara acordul părinților și sa o iau cu mine ?

Alte discuții în legătură

Varsta pentru casatorie alin241 alin241 am o prietena de 16 ani eu am 27 ani ma pot casatori cu ea? (vezi toată discuția)
Mă pot căsători la 17 ani? Anamaria1924 Anamaria1924 In vara pe 24 august [u]2018 fac 18 ani ma pot casatori cu iubitul meu? Mentionez el are 27 si pana acum nu am avut niciodata relatii sexuale.. din motive ... (vezi toată discuția)
Vreau sa plec de acasa! ContSters295418 ContSters295418 Buna!Am 17 ani si vreau sa plec de acasa.Nu ma mai inteleg deloc cu parintii si vreau sa plec la iubitul meu care este major.Nu as vrea sa pateasca nimic el ... (vezi toată discuția)