avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantie nerestituita
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantie nerestituita

Conform contractului de garantie, in maxim 6 luni de la incetarea contractului individual de munca suma retinuta in contul garantiei se restituie fostului angajat. Cele 6 luni au trecut fara ca sa primesc inapoi garantia. Ce se poate face? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:56, 20 Iulie 2013
Puteti promova o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a fi obligat la restituirea garantiei retinute.
daca incetarea contractului de munca nu s-a datorat culpei sau neindeplinirii obligatiilor de catre angajat si daca nu exista vre-o cauza justificata de nerestituire a garantiei, evident ca ulterior unei notificari de restituire a garantiei, adresate angajatorului puteti promova o actiune in instanta pentru recuperarea acesteia.
Incetarea contractului s-a facut prin demisie. In contactul de garantie se mentioneaza: "angajatorul se obliga sa restituie suma retinuta in contul garantiei materiale, in cazul incetarii sau desfacerii contractului individual de munca, dupa efectuarea inventarului la punctul de lucru unde salariatul si-a desfasurat activitatea si nu mai tarziu de 6 luni de la data incetarii contractului". Inventarul nu a fost efectuat insa.
Finalizati acest aspect la sediul societatii semnand fisa de lichidare/documentul specific sau inventarul pentru a nu exista probleme in recuperarea garantiei.
Problema este ca acea clauza contrazice Legea nr.22/1969 . Astfel , potrivit actului normativ citat, art. 16, : Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Organizatia socialista este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire garantie ContSters377538 ContSters377538 pe data de 2 martie a incetat cim ! tot atunci am depus cererea de restituire a garantiei catre directorul firmei! in cat timp trebuie sa restituie ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie gestiune euangajat euangajat Mi-am dat demisia de la o firma la care am avut calitatea de gestionar, in fiecare luna mi s-a oprit din salariu o suma care a fost depusa intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Garantie terezbarbu terezbarbu In cat timp trebuie angajatorul sa restituie garantia retinuta in cazul incetarii CIM daca nu s-ai inregistrat prejudicii ? (vezi toată discuția)