avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM perioada determinata

pot incheia un cim pe perioada determinata cu 10 ore/saptamana distribuite inegal si cu desfasurarea activitatii si la sediul firmei si la domiciliu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 22 Iulie 2013
Da, se poate, numai sa trceti toate elementele prev de art. 105 codul muncii.
Nu cred ca se poate face asa ceva . C.i.m. cu locul de munca la sediul angajatorului , dar si la domiciul salariatului.

Contractul de munca la domiciliu are ca element esential prestarea muncii la domiciliu, cu caracter permanent, iar nu ocazional, ceea ce nu exclude prezentarea salariatului la sediul angajatorului din alte motive.

Art.109 impune ca cim sa contina in afara de prevederile art. 17 alin 3 si precizarea expresa in cim ca salariatul lucreaza la domiciliu, domiciliul fiind in acest caz asimilat locului d e munca ( in loc de sediului societatii)de la art. 17 alin 3 pct b.Dar, acest pct prevede in continuare si posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri .
Prin urmare,in absenta oricarei impuneri ref. la prestarea muncii exclusiv la domiciliu, in temeiul precizarilor facute de art. 109, care trebuie prevazute suplimentar fata de mentiunile de la art. 17 si nu restrictiv, in temeiul precizarilor art. 110 alin 2 ,consider ca salariatul cu locul de munca la domiciliu se poate afla ,in conditiile stipulate in cim , si in alte locuri impuse de necesitatea indeplinirii atributiunilor de serviciu, inclusiv la sediul societatii.
Elementele obligatorii ale contractului individual de munca cu munca la domiciliu sunt prevazute la art. 109 din Codul muncii, respectiv:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Precizarea expresa nu inseamna ca se pot stabili si alte locatii ale locului de munca in cazul unui c.i.m. cu munca la domiciliu.

Art.109 vizeaza modul de completare al cim ,("PRECIZAREA EXPRESA") obligativitatea mentionarii in contract ca locul muncii este domiciliul, dar nu instituie o restrictie ref, la exercitarea muncii in exclusivitate la domiciliu. Cu atat mi mult cu cat acest art.109 vine in completarea art. 17 alin 3 din codul muncii, 109 nu are o aplicabilitate de sine statatoare, acest art. 109, instituie precizari specifice in cim ptr munca la domiciliu ,dar nu exclude aplicarea disp. art. 17 alin 3.
In plus, legea insasi permite stabilirea in cim si a altor conditii ptr munca la domiciliu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iulie 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Program de lucru zxz19 zxz19 buna ziua este corect daca completez astfel CIM in ceea ce priveste durata muncii? (la repartizarea programului sa trec 8 ore zi sau doar ore zi?) H. ... (vezi toată discuția)
Munca la domiciliu si la birou Daliborka Daliborka Buna ziua in cazul in care intr-o societatea exista posibilitatea ca angajatul sa lucreze si de acasa, adica in unele zile va lucra de acasa, in alte zile de ... (vezi toată discuția)
Contract munca la domiciliu danaeconomist danaeconomist Pentru un contabil care are incheiat contract de munca cu o societate la care tine contabilitatea , dar nu lucreaza la sediul firmei ci acasa , se poate ... (vezi toată discuția)