avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Electrosoc & spray paralizant
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Electrosoc & spray paralizant

Buna dimineata,

As dori sa stiu daca un simplu cetatean adult, in deplinatatea facultatilor mintale, poate detine asupra sa un electrosoc sau un spray paralizant (pe baza de piper), ce conditii prevede legea in acest sens, in ce conditii il pot purta asupra mea, in ce conditii legale il pot utiliza.
Daca se poate sa-mi faceti si trimitere la legea (legile) care face referire la acest subiect.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:17, 20 Iulie 2013
Legea nr 61/1991 R :
Art. 2. — (1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu
constituie o infracțiune mai gravă, următoarele fapte:
1. portul, fără drept, în locurile și împrejurările în care s-ar putea primejdui viața sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea și liniștea publică, a cuțitului, pumnalului, șișului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum și folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecționate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru șocuri electrice;

Dar pe de alta parte conform Codului Penal, legitima aparare, sau starea de necesitate inlatura caracterul penal al faptei, si teoretic partea interesata se poate apara

Cod Penal: Art. 44. - Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
(21) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.

Daca esti depistat de Politie cu asemenea dispozitive, si nu exista vreo cauza care sa inlature caracterul penal al faptei ,detinatorului i se intocmeste dosar penal...
Multumesc pentru raspuns.
Dar daca as demonstra, de exemplu, prin s.m.s.-uri de amenintare asupra integritatii mele corporale, se poate considera ca am justificat portul unor astfel de arme in locuri publice?! Pot argumenta pertinent astfel ca nu ma simt in siguranta, impreuna cu familia mea, si am obligatia fireasca de tata si sot sa-mi protejez familia de orice agresiune fizica care ar pune in pericol sanatatea familiei mele, inclusiv a mea?!
Va multumesc si astept sa-mi comunicati punctul dumneavoastra de vedere bazat pe lege.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iulie 2013
claudiu07, utilizator
Este o diferenta semnificativa intre un sms care poate fi eventual apreciat drept amenintare numai coroborat cu alte probe si certitudinea detinerii fara drept legal de dispozitiv pentru socuri electrice
Pana sa produceti eventuale probe care sa dovedeasca eventuala stare de diferende de opinie generatoare de amenintari,dvs puteti face obiectul cercetarii sub aspectul incalcarii dispozitiilor legale anterior precizate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Electroșocurile se pot folosi pentru autoapărare? Kase Kase Sunt niste golani care mă amenința,si ma gandesc sa achiziționeze acest produs.Intrebarea mea este următoarea-pot folosi acest produs in cazul in care sunt ... (vezi toată discuția)
Sprayul paralizant sau cu piper. Sonji Sonji Oricine poate detine un spray paralizant/piper? sau trebuie indeplinite anumite conditii?? Se foloseste in caz de autoaparare.Dar sunt folosite de multi ... (vezi toată discuția)
Autoaparare antoneugen antoneugen este legal sa porti la tine un sprai lacrimogen si sal folosesti numai pentru autoaparare. (vezi toată discuția)