avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua, daca tatal a decedat, si bunurile sunt pe firma, casa, 2 masini, conturile bancare, cum se impart daca, casa e pe terenul tatalui, ne dezbatuta mostenirea dintre frati lui, masinile sunt pe firma, el e la a doua casatorie, de aproximativ 5 ani legal si 10 concubinaj, care imi sunt drepturile si cum se impart intre mine si actuala lui sotie

va multumesc
Cel mai recent răspuns: bestlegis , utilizator 10:44, 21 Iulie 2013
cotele de mostenire se aplica la intreaga masa succesorala si nu numai la o parte din aceasta, adica: veniturile firmei!

La dvs. asa cum v-am spus si mai sus, se aduce la masa succesorala intreaga firma cu active si pasive (parti sociale, beneficii si venituri) si nu ne raportam doar la venituri.
Va pun la dispozitia Dvs. cateva articole de lege relevante.
LEGE nr. 31 din 16 noiembrie 1990-Legea societăţilor comerciale:
ART. 229
(1) Societăţile în nume colectiv sau cu răspundere limitată se dizolvă prin falimentul, incapacitatea, excluderea, retragerea sau decesul unuia dintre asociaţi, când, datorită acestor cauze, numărul asociaţilor s-a redus la unul singur.
(2) Se exceptează cazul când în actul constitutiv există clauză de continuare cu moştenitorii sau când asociatul rămas hotărăşte continuarea existenţei societăţii sub forma societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic.
(3) Dispoziţiile alineatelor precedente se aplică şi societăţilor în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni, dacă acele cauze privesc pe singurul asociat comanditat sau comanditar.
ART. 230
(1) În societăţile în nume colectiv, dacă un asociat decedează şi dacă nu există convenţie contrară, societatea trebuie să plătească partea ce se cuvine moştenitorilor, după ultimul bilanţ contabil aprobat, în termen de 3 luni de la notificarea decesului asociatului, dacă asociaţii rămaşi nu preferă să continue societatea cu moştenitorii care consimt la aceasta.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi societăţilor în comandită simplă, în caz de deces al unuia dintre asociaţii comanditaţi, în afară de cazul când moştenitorii săi nu preferă să rămână în societate în această calitate.
(3) Moştenitorii rămân răspunzători, potrivit art. 224, până la publicarea schimbărilor intervenite.

Nota: Prin efectul acceptării succesiunii, transmiterea părţilor sociale care au aparţinut asociatului unic decedat, se produce de plin drept către moştenitorii săi legali sau testamentari, care vor dobândi calitatea de asociaţi. În cazul în care există moştenitori minori, reprezentarea lor în societate se va face conform legii.

Cod civil nou:
CAPITOLUL III
Moştenitorii legali


SECŢIUNEA 1
Soţul supravieţuitor


Condiţii

Art. 970. - Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă.


Vocaţia la moştenire a soţului supravieţuitor

Art. 971. - (1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.


Cota succesorală a soţului supravieţuitor

Art. 972. - (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.


Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor

Art. 973. - (1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotărî de urgenţă, în camera de consiliu.


Dreptul special de moştenire al soţului supravieţuitor

Art. 974. - Când nu vine în concurs cu descendenţii defunctului, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota stabilită potrivit art. 972, mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ametist ametist Soti fara copii. Unul dintre ei decedeaza. Cum se face succesiunea? Cine participa de drept la succesiune? Cui revine averea defunctului? (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)
Succesiune sot supravietuitor dimabronia dimabronia buna ziua. De curand mi-a decedat sotul. Impreuna ne-am cumparat un apartament si o masina , iar acum sant amenintata de fratele sotului ca a acceptat ... (vezi toată discuția)