avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita minor

Buna ziua,
Sunt divortat si am un copil minor de 5 ani, rezultat in urma casatoriei.
Relatia mea ce acesta este foarte bune, vine cu mare placere la mine, imi spune ca-i va fi tare dor de mine atunci cand ne despartim.
De aproape 3 ani, de cand sunt despartit in fapt de mama lui, aceasta incearca prin toate mijloacele sa-l indeparteze de mine, sa ma impiedice sa-l vad, sa-l vizitez, nu am voie sa ies din cadrul hotararii judecatoresti si sa-mi vad copilul intr-o dupa-masa, pur si simplu, la un lloc de joaca sau sa-l duc la o inghetata.
Desi am acceptat aceste conditii tocmai pt a evita razbunarea pe copil, ma confrunt cu o alta problema, dupa cum urmeaza: programul de vizitare suna asa (cuvant cu cuvant):
" PANA LA VARSTA DE 7 ANI, PRIMUL SI AL TREILEA SFARSIT DE SAPTAMANA DIN LUNA, INCEPAND DE SAMBATA, ORA11.00, PANA DUMINICA, ORA 19.00, PRIMA ZI DE PASTE SI PRIMA ZI DE CRACIUN IN ANII IMPARI, INTRE ORELE 11.00-19.00, PRIMELE 2 SAPTAMANI IN TIMPUL VACANTEI DE VARA, UN SFARSIT DE SAPTAMANA IN VACANTA DE IARNA, DE VINERI ORA 18.00 PANA DUMINICA ORA 18.00..."
Anul acesta am petrecut cu copilul meu primele 2 sapt din vacanta, de fapt a 2-a si a 3-a, pt ca asa mi-a solicitat fosta sotie si am fost de acord, iar acum aceasta afirma ca nu-mi voi revedea copilul pana cand incepe scoala, pt ca pe timppul vacantei de vara nu se aplica regula celor 2 sfarsituri de saptamana.
Am incercat sa comunic, sa-i explic ca asta il raneste pe copilul nostru, ca e departe de a fi in interesul lui, insa ma izbec de un zid. Afirma ca e dreptul ei, ca nu-mi voi vedea copilul pana toamna, in septembrie, ca nu o intereseaza ca e si copilul meu, pt moment e la ea deci ea hotaraste ce sii cum, ca nu-i pasa nici daca introduc o actiune de obtinere a custodiei, nu-l voi obtine niciodata si tot ea imi va rade in nas.
Ce pot sa fac? Si cum vedeti dvs programul de vizita? Chiar se interpreteaza asa, ca nu am dreptul sa-mi vad copilul toata vara?
Va multumesc foarte mult pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:16, 22 Iulie 2013
Programul de vizita, este un program destul de bun,,dar, ce va spune "fosta" nu am vazut in hotarare ca programul de vizita pe timpul vacantei de vara se intrerupa. Deci spunetii sa se conformeze Hotararii Judecatoresti, privind programul de cizita de a avea legaturi personale cu minorul. Privind o actiune de restabilire a resedintei minorului este "prematura " la momentul de fata, ci dupa ce minorul va implini varsta de 7 - 10 puteti solicita acest lucru, si, daca dovediti ca interesele majore ale minorului sunt satisfacute de dumneavoastra, si minorul va opta sa mearga la D-voastra atunci se materializeaza ca minorul sa - i fie stabilita resedinta la domiciliul D-voastra. Ok.
Anul trecut cum ati procedat?
Desi nu scrie in hotarare, trebuie sa-i acordti timp si mamei sa plece in vacanta cu copilul, fara a fi limitata la sambata I + III din luna, nu de altceva, dar nici macar o excursie scurta, cu 7 cazari in strainatate, cu o firma de turism, nu o poti face fara sa prinzi una din aceste sambete.
Trebuie sa va intelegeti cu mama, pentru binele copilului.
Anul trecut a procedat la fel, insa hotararea judecatoreasca nu era inca definitiva.
Am reusit sa-mi revad copilul in august, cand a ramas cu mine 5 zile (cu amenintari din partea ei, telefoane, reclamatii, ulterior a acceptat perioada aceasta), apoi a venit ziua lui de nastere cand nu a raspuns la telefon, a refuzat orice comunicare, nu am mai vorbit cateva saptamani, ea neraspunzand la telefon; cand a inceput gradinita am fost sa-mi vad copilul, am reusit sa vb cateva minute, si apoi l-am luat prima oara in primul week-end din octombrie.
Chiar vreau sa ma inteleg cu ea, desigur ca sunt constient ca daca merge in vacanta e posibil sa nu se respecte finalurile de saptamana, nu am nici o problema cu asta, dupa cum v-am spus am fost de acord sa-l iau a 2-a si a 3-a saptamana din vacanta, fiindca asa a dorit ea, insa cand e vorba despre mine, ma izbesc de " e copilul meu", "nu ma intereseaza ca-ti lipseste", "mi se rupe", "facem exact ca-n hotarare", si-n plus afirma ca-n hot judec spune sa-l iau doar 2 sapt din vacanta de vara, deci "adio, va mai vedeti cand incepe scoala".
Intrebarea mea este deci strict legata de interpretarea hotararii (ca de incercat sa ma inteleg cu ea incerc tot timpul): se respecta sau nu regula finalurilor de sapt si in vacanta?
Eu consider ca da, ea ca nu. Deci o sa-mi vad copilul in sept/ octombrie, fara dreptul/privilegiul de a-i oferi un cadou de ziua lui, de a vb la tel?
Multumesc mult.
Strict legat de prevederile hotararii, trebuie respectata regula finalurilor de saptamana inclusiv pe perioada vacantei

Martonze, de ce trebuie ca mereu, binele copilului sa fie vazut numai de catre parintele benficiar al programului de vizita si numai in folosul parintelui la care copilul locuieste? Mama, la randul ei, nu trebuie sa depuna si ea eforturi si sa faca unele compromisuri sa se inteleaga cu tatal pentru binele copilului? Daca acesti doi parinti s-ar fi inteles, pentru binele copilului, s-ar mai fi ajuns la stabilirea programului pe cale judecatoreasca - cu certitudine nu. Iar din moment ce o terta persoana a hotarat pentru ei, nu au decat sa se conformeze si sa-si faca programul in functie de cele stipulate in hotarare. In fond, asta au vrut, asta au obtinut.
Aveti dreptate; trebuie sa tinem cont totusi ca acele cupluri care s-au despartit au facut-o pentru ca nu se intelegeau, de acea s-a ajuns in instanta.
numai in folosul parintelui la care copilul locuieste


Sa inteleg ca a avea un copil este un folos?

Alte discuții în legătură

Lnterpretare decizie divort notar ContSters400040 ContSters400040 buna ziua, ma confrunt si eu cu urmatoarea situatie. Am divortat in luna septembrie2014, avem un copil minor de 6 ani. Am fost la notar pentru a divorta si ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac in acest caz? Catalina91 Catalina91 Sunt divortat de opt ani, am un copil minor, custodia acestuia a fost incredintata mamei, iar in urma cu sapte ani fosta sotie mi-a cerut procura pe trei luni ... (vezi toată discuția)
Interpretare program de vizitare al tatalui TatianaM TatianaM In anul 2006 am divortat de fostul sot,cu care am un copil minor.Tutela mi-a fost incredintata in Anul 2007s-a pronuntat sentinta si programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)