avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita minor

Buna ziua,
Sunt divortat si am un copil minor de 5 ani, rezultat in urma casatoriei.
Relatia mea ce acesta este foarte bune, vine cu mare placere la mine, imi spune ca-i va fi tare dor de mine atunci cand ne despartim.
De aproape 3 ani, de cand sunt despartit in fapt de mama lui, aceasta incearca prin toate mijloacele sa-l indeparteze de mine, sa ma impiedice sa-l vad, sa-l vizitez, nu am voie sa ies din cadrul hotararii judecatoresti si sa-mi vad copilul intr-o dupa-masa, pur si simplu, la un lloc de joaca sau sa-l duc la o inghetata.
Desi am acceptat aceste conditii tocmai pt a evita razbunarea pe copil, ma confrunt cu o alta problema, dupa cum urmeaza: programul de vizitare suna asa (cuvant cu cuvant):
" PANA LA VARSTA DE 7 ANI, PRIMUL SI AL TREILEA SFARSIT DE SAPTAMANA DIN LUNA, INCEPAND DE SAMBATA, ORA11.00, PANA DUMINICA, ORA 19.00, PRIMA ZI DE PASTE SI PRIMA ZI DE CRACIUN IN ANII IMPARI, INTRE ORELE 11.00-19.00, PRIMELE 2 SAPTAMANI IN TIMPUL VACANTEI DE VARA, UN SFARSIT DE SAPTAMANA IN VACANTA DE IARNA, DE VINERI ORA 18.00 PANA DUMINICA ORA 18.00..."
Anul acesta am petrecut cu copilul meu primele 2 sapt din vacanta, de fapt a 2-a si a 3-a, pt ca asa mi-a solicitat fosta sotie si am fost de acord, iar acum aceasta afirma ca nu-mi voi revedea copilul pana cand incepe scoala, pt ca pe timppul vacantei de vara nu se aplica regula celor 2 sfarsituri de saptamana.
Am incercat sa comunic, sa-i explic ca asta il raneste pe copilul nostru, ca e departe de a fi in interesul lui, insa ma izbec de un zid. Afirma ca e dreptul ei, ca nu-mi voi vedea copilul pana toamna, in septembrie, ca nu o intereseaza ca e si copilul meu, pt moment e la ea deci ea hotaraste ce sii cum, ca nu-i pasa nici daca introduc o actiune de obtinere a custodiei, nu-l voi obtine niciodata si tot ea imi va rade in nas.
Ce pot sa fac? Si cum vedeti dvs programul de vizita? Chiar se interpreteaza asa, ca nu am dreptul sa-mi vad copilul toata vara?
Va multumesc foarte mult pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:16, 22 Iulie 2013
Doamna, sunt cupluri care nu se mai inteleg si, totusi, merg frumos in instanta si pun capat mariajului in unul, doua termene, fara scandal si spalatul rufelor in fata judecatorului, fara program de vizita, caci copilul nu are de a face cu neintelegerile dintre adulti.




Teoria cu copilul "nu are legatura cu neintelegerile dintre parinti" e, din pacate, doar o teorie. In cazul de fata, tatal pare a avea o atitudine extrem de civilizata si intelegatoare.Stimate domn, ganditi-va la cineva, care ar putea incerca sa medieze aceasta situatie, eventual o ruda/prieten comun pe care il pretuiti amandoi. Scrieti doamnei o scrisoare, cuvintele scrise se pot reciti si in momente mai calme si poate are dna o clipa in care cugeta cu mai multa intelepciune. Vorbiti-i copilului frumos despre mama lui, mai ales in prezenta doamnei, nu doar ca asta e bine ptr copil, dar poate tempereaza eventualele sentimente de gelozie ce mie imi par ca le-ar putea avea. Spuneti-i ca aveti incredere in judecata ei si ca nu face bine nimanui sa mergeti in instanta. Si daca nu si nu...mergeti in instanta! Succes!
Daca parintii se inteleg asa bine, pot merge si la notar sa semneze divortul si sa se inteleaga in tot ce priveste fostul lor trai in comun.
Totul depinde de oameni, de caracterul lor.
In cazul de fata, vad o flexibilitate a tatalui de a-si pastra legatura cu copilul si o interpretare proprie a mamei a hotararii judecatoresti. Din pacate, aceste hotarari nu sunt destul de explicite si lasa loc de interpretari, ceea ce duce la conflicte suplimentare.
Depinde si de copil, daca copilul isi doreste sa mearga la tata, nu vad de ce mama l-ar opri?

P.S. Nu exista reteta universala. Eu am dus copilul la socializare cu tata de cate ori venea in tara, tot a doua zi, de era ger, de era canicula, fiindca dansul asa voia; de multe ori, copilul nu voia sa mai mearga, voia acasa. EL nu a fost multumit si a cerut in instanta fiecare al doilea weekend si a obtinut( cu acuzatiile si injuriile de rigoare). Nu a venit de 6 luni in tara, cand vine, va avea un weekend. Eu ce ar trebui sa fac?
Respect hotararea judecatoreasca, corect?
Daca nu reusiti sa va intelegeti, puteti apela la un executor judecatoresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnterpretare decizie divort notar ContSters400040 ContSters400040 buna ziua, ma confrunt si eu cu urmatoarea situatie. Am divortat in luna septembrie2014, avem un copil minor de 6 ani. Am fost la notar pentru a divorta si ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac in acest caz? Catalina91 Catalina91 Sunt divortat de opt ani, am un copil minor, custodia acestuia a fost incredintata mamei, iar in urma cu sapte ani fosta sotie mi-a cerut procura pe trei luni ... (vezi toată discuția)
Interpretare program de vizitare al tatalui TatianaM TatianaM In anul 2006 am divortat de fostul sot,cu care am un copil minor.Tutela mi-a fost incredintata in Anul 2007s-a pronuntat sentinta si programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)