Doresc sa stiu daca o persoana depune dosarul pentru primirea indemnizatiei de somaj (proaspat absolent de invatamant care nu a fost incadrat in munca) si:
1. i se propune un un loc de munca, iar "somerul" (absolventul de invatamant superior), refuza din diverse motive acel loc de munca, este nevoit sa restituie indemnizatia primita? sau doar se suspenda dreptul la indemnizatie din momentul refuzului?
2. in cazul in care "somerul" isi gaseste un loc de munca, este obligat sa anunte AJOFM-ul?
3. La angajare "somerul" mai primeste acea indemnizatie de somaj daca se incadreaza in acea perioada de 6 luni?
4. i se propune urmarea unui curs de formare profesionala, dar persoana respectiva nu poate participa in perioada impusa de catre acestia. Are dreptul somerul sa negocieze o perioada imediat apropiata pentru participarea la o astfel de formare profesionala?
5. In cazul in care "somerul" realizeaza un curs de formare profesionala suportat de AJOFM este obligat sa accepte locul de munca oferit de catre acestia? In cazul in care refuza locul de munca, trebuie sa restituie suma pentru cursul respectiv si indemnizatia primita pana in momentul respectiv?
1. La data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor inceteaza plata indemnizatiei de somaj (nu se suspenda indemnizatia de somaj si nu se restituie nimic din urma).
2. - Trebuie sa anunte Agentia de Somaj ca sa ca inceteze (suspende) plata indemnizatiei de somaj (va prezenta si o copie dupa contractul individual de munca (CIM).
- De altfel angajatorii care au încadrat în muncã, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de 3 zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã la care aceştia au fost înregistraţi In caz contrar amenda contraventionala este de 5.000 - 10.000 lei).
- Daca veti fi depistat mai tarziu veti restitui indemnizatia de somaj primita necuvenit plus dobanzi si alte cheltuieli.
3. - Daca se angajeaza cu CIM pe o perioada determinata pana in 12 luni atunci se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa incetarea de drept a CIM la termenul pentru care a fost incheiat.
- Daca se angajeaza cu CIM pe perioada nedeterminata va primi lunar 30% din indemniatia de somaj pana se scurg cele 6 luni la care avea dreptul la indemnizatie de somaj.
4. - Plata indemnizatiei de somaj inceteaza la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei.
- Puteti discuta cu cei de la Agentia de Somaj si a va prezenta argumentele dvs.
5. - Vdeti si raspunsul de la pct.1
- Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã si care urmeazã programele de formare profesionalã, au urmãtoarele obligaţii:
a) sã participe la toate activitãţile cuprinse în programul de formare profesionalã, sã îndeplineascã toate cerinţele prevãzute de acesta şi sã se prezinte la examenul de absolvire sau la reexaminare;
b) sã restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã dacã nu se prezintã la primul examen de absolvire sau la reexaminare, cu excepţia cazului în care neprezentarea se datoreazã unor motive neimputabile persoanei;
c) sã restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã dacã, dupã absolvire, refuzã nejustificat încadrarea în muncã oferitã de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã.