Am realizat un program de calculator, in afara orelor de servici si intr-un domeniu diferit, pentru cercetare. As dori sa aflu ce se poate face pentru a-mi pastra dreptul de autor asupra acestui program daca nu vreau sa-l comercializez, ci doar sa-l donez pentru a fi folosit in continuare in domeniul respectiv de cercetare.
In primul rand, trebuie sa stii ca un program se protejaza la fel ca o poezie. Vorbim de cod sursa si nu de altceva, in principal. In momentul in care l-ai creat, ai intrat deja sub protectia dreptului de autor.
Acum, daca in viitor vrei sa nu patesti cine stie ce probleme legate de programul respectiv, ai mai multe variante:
- mergi la ORDA (oficiul roman petnru drepturi de autor) si te interesezi de inscrierea in Registrul pentru Programe de Calculator. Inscrii acolo programul si in viitor, daca cineva pretinde ca este autor al programului creat de tine, poti aduce ca proba la un eventual proces datele pe care le-ai dus pe un cd la ORDA.
- mergi la un notar/avocat, cu codul sursa printat si il rogi sa ii dea data certa. N-ar trebui sa fie foarte scump, iar scopul este acelasi pe care l-am pomenit mai sus, la inscrierea in orda.
- mergi la posta romana si iti trimiti tie un plic care contine codul sursa printat. Trimiterea se face cu confirmare de primire, astfel incat sa existe la posta o evidenta a datei la care ti-ai trimis plicul. Tii plicul inchis si mergi cu el in instanta daca e nevoie, ca sa poti dovedi ca programul creat de tine exista deja la o anumita data.
Sper sa nu fi uitat ceva. Insa, cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii este acela ca Dreptul de autor protejeaza nu ideea, ci modul in care aceasta este exprimata in practica. Dreptul exista chiar de la momentul creatiei. Singurul lucru pe care trebuie sa il treci este proba faptului ca programul a fost creat la o anumita data.
Vrei să-ţi fie recunoscut dreptul de autor asupra programului, să nu-l comercializezi şi să-l donezi - soluţia cea mai simplă este să-l publici sub o licenţă open-source. Cea mai frecvent întâlnită e GPL (ajunsă la versiunea 3), dar poţi folosi şi alte licenţe cu diferenţe subtile: BSD, LGPL, MIT etc.
Poţi, de asemenea, să publici codul într-un proiect pe un site al unei comunităţi de dezvoltatori open-source (ex. SourceForge, Google Code, Launchpad...). Evident că, dacă respectivul cod atrage atenţia, este util şi valorificabil comercial, poate fi lesne "parafrazat" (eventual, în alt limbaj de programare) pentru a se produce pe baza lui un program numai bun de "vânzare". (Îmi amintesc foarte bine că, în puţinele ocazii în care am copiat la şcoală, nu am preluat niciodată textele literal, ci le-am reformulat, ascunzând urmele foarte simplu...)
Legea nu protejează ideile încorporate într-un program, ci numai expresia acestuia. E o deficienţă a tratamentului juridic aplicat programelor, dar deocamdată soluţiile alternative şi mai bune întârzie să fie concepute. Chiar dacă ai autentifica la notar codul-sursă sau l-ai depune la ORDA, nu ai rezolva problema pentru simplul motiv că nu ai acces la codul-sursă al programului derivat din codul tău, iar acesta poate oricând fi "refactorat" şi îmbunătăţit astfel încât să nu semene deloc cu varianta ta.
Tema nu e deloc simplă şi nu e pentru prima dată pusă în discuţie.