Autorul unei aplicatii software isi poate rezerva toate drepturile de autor (proprietary license) daca codul sursa ii apartine in totalitate. Totusi, in procesul de a invata noi concepte, programatorul se poate folosi de cod Open Source pentru anumite componente ale aplicatiei, fapt ce obliga la distribuirea aplicatiei sub aceeasi licenta (Open Source).
Codul Open Source are de obicei atasat un document license.txt. Codul disponibil pe diverse site-uri sub forma de tutorial poate fi licentiat la randu-i in ToS al website-ului.
Ma intreb ce statut are codul dintr-o carte despre programare? Dupa achizitie, posesorul (cumparatorul) cartii care a copiat cod din acea carte poate sa isi rezerve toate drepturile pentru aplicatia rezultata?
Un exemplu: se foloseste cod dintr-o carte 'Introducere in OpenGL' pentru a dezvolta un joc cu grafica 3D. Mecanismele necesare pentru afisarea pe ecran (aici, codul copiat din carte) a unor obiecte virtuale constituie un nivel abstract, dar necesar, ca un strat suport pentru aplicatie.
1. Autorul codului sursa alege sub ce licenta il publica.
2. Licenta respectiva trebuie respectata de toti cei care copiaza/distribuie/folosesc acel cod sursa.
3. Faptul ca e open source nu exclude drepturile de autor. De fapt, daca respectivul nu ar fi avut drepturi de autor pentru acel cod sursa, nu l-ar fi putut elibera sub licenta libera.
4. Daca acea carte are alt autor decat autorul codului sursa, nu autorul cartii detine drepturile de autor, ci cel care l-a scris.