avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Uzufruct, posibilitate revocare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Uzufruct, posibilitate revocare

Buna ziua,

intrebare uzufruct referitoare la urmatoarea speta:

Imobil dobandit in timpul casatoriei de catre soti, proprietate comuna, in cote egale, format din trei apartamente impartite astfel:apartamentul nr.1 ocupat de catre cei doi soti, impreuna cu doi copii minori, apartamentul doi si trei, ocupate de socrii, respectiv parinti(cuscri).
Datorita neintelegerilor intervenite intre soti, acestia hotarasc de comun acord sa se desparta, respectiv sa divorteze, pe cale amiabila in fata notarului, fiind de acord in principiu asupra tuturor petitelor.
La prima infatisare in fata notarului, sotul solicita totusi amanare, si cere fostei sotii sa fie de acord, cu petitul, de folosinta pe perioada vietii a apartamentului nr.2 de catre parintii sai,(apartament ocupat de parintii sai)prin actiune uzufructuara trecuta in cartea funciara a imobilului.
Dupa parasirea domiciliului conjugal de catre sot, datorita starii tensionate create de catre socrii, sotia nu este sigura ca se va putea convietuii cu fostii socrii sub "acelasi acoperis"..., dar este de acord in principiu cu petitul fostului sot, acela de folosinta a imobilului cu fostii socrii, atata vreme cat acest lucru o sa fie posibil.
De aici se naste intrebarea:ce efecte juridice are un drept de uzufruct(in favoarea socriilor)mentionat in cartea funciara a imobilului?In cazul in care fosta sotie, nu mai este de acord cu convietuirea comuna cu fostii socrii, in acelasi imobil, si se hotaraste sa partajeze acel imobil cu fostul sot, o impiedica cumva acea inscriere in cartea funciara?Se poate revoca acel drept de uzufruct fara probleme?
Urmatorul termen in fata notarului fiind foarte aproape(si asta fiind o conditie de-a accepta divortul amiabil al fostului sot)m-ar bucura un sfat rapid...
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 15:03, 25 Iulie 2013
daca face uzufruct in favoarea socrilor, cat traiesc acestia ea nu mai are ce face... poate inclusiv sa fie data afara din apartament
De abitatie viagera si doar pt ap pe care il ocupa, ar fi mai potrivit. Astfel daca ajungeti la partaj, il veti partaja in natura si ap nr 2 pica in loctul sotului si ii mai platiti o sulta pt dif de valoare.
Buna ziua,

va multumesc frumos pentru raspunsurile promte si pertinente!

Ideea este ca eu i-am promis fostului sot(asa cum am promis si fostilor socri)ca atata vreme cat nu vor interveni tensiuni intre noi, discutii care sa afecteze si cresterea si educatia copiilor minori, lucruri sau fapte care sa duca la imposibilitatea convietuirii sub acelasi acoperis, ei vor putea locui in continuare atata vreme cat traiesc in acelasi apartament pe care-l ocupa in prezent...

Sotul(probabil supus si presiunii parintilor)doreste sa-si asigure aceasta promisiune prin insrierea unei abitatii viagere de uzufruct in cartea funciara a imobilului...

Eu chiar doresc sa-mi tin promisiunea, sunt un om de cuvant(ba mai mult, am propus chiar sa le asigur in continuare intretinerea apartamentului, suportarea cheltuielilor, in virtutea anilor petrecuti impreuna), dar desigur, doar in conditiile aratate mai sus.Adica in liniste si intelegere!

In acest sens, v-as ruga respectuos sa ma sfatuiti.Cu ce fel de oferta ma pot prezenta la urmatorul termen in fata notarului, in vederea desfacerii casatoriei pe cale amiabila?Exista cumva vreo promisiune notariala, data in fata notarului, prin care sa-mi linistesc fostii socri si fostul sot, astfel incat el sa fie de acord cu desfacerea casatoriei?O intelegere care sa nu aiba aceleasi efecte juridice ca cele aratate in mesajul anterior, astfel incat daca nu se va mai putea convietuii impreuna, eu impreuna cu fostul sot sa partajam imobilul fara probleme.

(Am simtit din atitudinea lor, ca aceasta trecere in cartea funciara este o conditie pusa de fostul sot pentru a fi de acord cu desfacerea casatoriei, avand in vedere ca asupra tuturor celorlalte petite am picat de acord-a fost facuta inclusiv ancheta psihosociala de catre Autoritatea Tutelara.)

Pentru ca daca nu exista alta posibilitate de ofertare care sa-i satisfaca, probabil(chiar daca nu-mi doresc acest lucru)va trebui sa desfac casatoria pe cale judecatoreasca si sa partajam totul!

Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
ceea ce vreti dvs, respectiv sa acordati un drept de uzufruct pana cand considerati dvs ca ei fac ceva gresit - este interzis de lege

Dvs puteti ori sa le dati drept de uzufruct viager, ceea ce inseamna ca ei pot sta in casa cat vor pana mor amandoi, fie pe un termen fix (exemplu 10 ani), fie sa nu le dati nimic
Buna ziua,

va multumesc frumos din nou!
Am inteles ce avem de facut!

O ultima intrebare:putem acorda acest drept de uzufruct pe termen de un an, urmand sa-l prelungim anual daca lucrurile merg bine?Sau exista un termen minim de acordare?

Alte discuții în legătură

Partaj prima casa1 scoatere codebitor toma1983 toma1983 Buna ziua, Trecand direct la subiect, problema mea este urmatoare: am divortat si am impreuna cu fosta sotie un apartament cumparat cu prima casa 1. Am ... (vezi toată discuția)
Intabulare apartament menacao menacao Buna ziua,avem un apartament cumparat in timpul casatorie,tot din timpul casatoriei a rezultat si un baiat(fiind acum major)in acel apartament lucuind acum ... (vezi toată discuția)