avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru cei cu contracte intrerupte de mai multe ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru cei cu contracte intrerupte de mai multe ori/ somaj

Buna ziua!
Va solicit ajutorul intr-o situatie.....
Dna F. este nascuta in 1960.
Din 1980 pana in 1995 a lucrat cu contract pe perioada nedeterminata.
Incepand cu anul 1997 si pana in prezent lucreaza pentru o societate care activeaza sezonier, astfel incat in fiecare an are 6 luni contract pe perioada nedeterminata si 6 luni somaj.
Cum se calculeaza vechimea? Doar perioada lucrata efectiv sau si cea din somaj?
Si ce sume se au in vedere pentru calculul pensiei? Este adevarat ca pt calculul pensiei se au in vedere doar salariile din ultimul an inainte de a iesi la pensie?
Care ar fi cel mai devreme cand poate iesi la pensie dna F.?

Apropo de ce zicea cineva aici, pe un alt subiect, si eu am auzit ceva zvonuri legate de faptul ca, incepand cu septembrie 2013 numai pentru o perioada de 3 luni se poate iesii la pensie la varsta de 55 ani si vechime in munca de 35 ani. Mie mi se pare fabulatie, dar oare exista si un sambure de adevar?

Cel mai recent răspuns: ContSters198623 , utilizator 17:02, 22 Iulie 2013
Exista un zvon cu rprivire la acel act normativ privind iesirea la pensie.
1. - Perioadele de somaj indemnizat nu sunt vechime in munca dar sunt stagii de cotizare la somaj.
- Pe perioada de somaj indemnizat Agentia de Somaj plateste contributia pentru pensie calculata la valoarea indemnizatiei de somaj.

2. Calculul punctajului pentru pensie se face tinand cont de toata perioada de cotizare, asa cum spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr.5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...

Art. 98
...
(2) Pentru perioadele in care persoana a fost somer, la determinarea punctajului lunar se iau in considerare drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.
...

3. In functie de luna nasterii a anului 1960 poate solicita pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini varsta de 61 de ani si 8 luni - 61 de ani si 11 luni.

4. - Zvonuri, zvonuri, zvonuri...
- Cineva interesat a raspandit un zvon care i-ar conveni lui.
tudorvaleriu a scris:

4. - Zvonuri, zvonuri, zvonuri...
- Cineva interesat a raspandit un zvon care i-ar conveni lui.



Bine spus....astept publicarea "actului normativ" :)))))

Incerc sa fiu cat mai succinta :
- vechimea este data si de perioadele de somaj; cel mai sigur ( pentru oricine ) , stagiul de cotizare se certifică asiguraţilor, de CNPP şi de casele de pensii judetene, adica se da o situatie la zi a perioadelor cand si cat s-a cotizat la acest fond;
-pentrun calculul pensiei: conform Art.(95) din LEGE Nr. 263 din 16 decembrie 2010
privind sistemul unitar de pensii publice : "in cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situaţii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situaţiile respective".
- "Este adevarat ca pt calculul pensiei se au in vedere doar salariile din ultimul an inainte de a iesi la pensie?" - nu, nu mai este de multi ani valabila aceasta ecuatie; se iau in calcul toti anii de munca;
- dna F poate iesi la pensie la varsta standard de pensionare, adica intre .IX.2012 si .XI.2022
in functie de luna nasterii si cu un stagiu de cotizare de minim 31 de ani; daca vrea sa iasa mai devreme, poate iesi cu cel mult 5 ani dar trebuie sa aibe si minim 8 ani mai mult peste stagiul complet de cotizare;
- "am auzit ceva zvonuri legate de faptul ca, incepand cu septembrie 2013 numai pentru o perioada de 3 luni se poate iesii la pensie la varsta de 55 ani si vechime in munca de 35 ani"
aceste "zvonuri" sunt din timpuri apuse care se pare ca inca se mai practica : daca este asa,
este cu dedicatie pentru cineva.
Tineti cont ca legile se modifica intr-un ritm alert si ce v-am spus acum, s-ar putea ca maine sa nu mai fie de actualitate.

Sper ca am deslusit putin din marea de intrebari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie de invaliditate nesica nesica Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza pensia de invaliditate gradul II avand in vedere ca sunt nascut in septembrie 1954 si lucrez din octombrie ... (vezi toată discuția)
Pensionare ruxandraIonescu ruxandraIonescu Sunt nascuta in iunie 1956. Am vechime 39 de ani. Studii superioare. La ce varsta pot iesii la pensie? Cum se calculeaza pensia? Pe baza ultimilor 10 ani? ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie anticipata partiala silverlining silverlining Calculul pensiei anticipate partial .....se face lunar, adica aceasta creste in fiecare luna, sau se stabileste o data-la iesirea la pensie anticipata partial ... (vezi toată discuția)