avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare imobil

Buna seara!
Va expun urmatorul caz, cu dorinta si rugamintea sa ma ajutati cu un sfat.
In anii '70 doi soti s-au despartit in fapt (fara divort), si-au impartit bunurile cu martori iar sotia a plecat in alt judet unde, dupa un timp, si-a cumparat o casa micuta cu teren aferent, intr-un sat. Dupa cativa ani sotul moare, in casa parintilor lui, unde a locuit de la separarea de sotie. Cei doi fii rezultati din casatorie au plecat din tara, la maturitate; unul din ei nu tine legatura cu mama iar celalalt a ajutat-o foarte mult, inclusiv investind foarte mult in locuinta mamei, pentru a-i asigura o viata mai usoara. Mama doreste sa-i vanda acestui fiu locuinta, ca sa nu existe posibilitatea ca, in cazul decesului ei, acest imobil sa fie impartit intre cei doi frati insa, de la notariat i s-a spus ca nu se poate, din cauza ca nu s-a facut o succesiune in urma decesului tatalui. Mentionez ca imobilul este cumparat pe numele mamei iar in tot timpul casatoriei, pana la separare, cei de soti si copiii au locuit in casa parintilor sotului. Mama deja a facut un testament prin care ii lasa totul fiului insa, i s-a spus ca acesta se poate ataca de celalalt fiu.
Ce anume se poate face astfel incat mama sa poata vinde casa fiului care a ajutat-o si a investit o suma foarte mare pentru extinderea si modernizarea imobilului?
Va multumesc foarte mult!
Mihai
Cel mai recent răspuns: dirina2 , utilizator 07:47, 24 Iulie 2013
este necesara dezbaterea succesiunii. chiar daca au locuit separati in fapt, juridic au ramas casatoriti, iar casa este bun comun al ambilor soti, conform legii. nu se poate dispune asupra casei numai de catre sotie, in lipsa iesirii din indiviziune.
Va multumesc foarte mult.
Mihai
Inca o intrebare am...in cazul in care se dezbate succesiunea acum, pentru acest imobil reabilitat, extins cu banii fiului, la 20 de ani dupa moartea tatalui, din cate stiu, jumatate revine mamei si cate un sfert celor 2 fii rezultati din casatorie. In acest caz, ce se intampla cu investitia foarte mare facuta la imobil pe banii unui singur fiu? Celalalt fiu va beneficia, desi nu a contribuit cu absolut nimic, de 1/4 din valoarea actuala si crescuta a casei, datorita investitiei facuta de fratele sau? Juridic, cum se poate proceda ca fiul care a facut investitia in imobil sa-si recupereze banii, la dezbaterea succesiunii? Poate primi o parte mai mare, in conditiile in care dovedeste toate cheltuielile efectuate in ultimii ani cu modernizarea casei? Va multumesc.
Fiul care a facut imbunatatirile are un drept de creanta . Nu piste mosteni mai mult ci poate fi despagubit la un eventual partaj .
Va multumesc foarte mult, domnule notar, apreciez sfatul d-voastra. In ce conditii se poate face acest partaj? Se face concomitent cu succesiunea? Mama a pastrat majoritatea chitantelor cu care s-au platit materialele, insa pentru manopera nu exista chitante. Se poate emite un act, la notariat, pe baza chitantelor existente, a declaratiilor si inscrisurilor mamei, prin care mama declara care este valoarea totala a imbunatatirilor facute in ultimii ani?
Va multumesc foarte mult!
Cu stima,
Mihai

Alte discuții în legătură

Succesiune casa marin1981 marin1981 Buna ziua.Dupa moartea tatalui s-a facut succesiunea casei in felul urmator:75% i-a revenit mamei si 25% mie si fratelui meu. Acum dupa moartea mamei, fratele ... (vezi toată discuția)
Matusa mea a facut dupa moartea unchiului succesiunea la notar ... AlexandraAF AlexandraAF Matusa mea a facut dupa moartea unchiului succesiunea la notar si a impartit partea ei de mostenire ( ce i s-a cuvenit dupa moasrtea unchiului, plus partea ei) ... (vezi toată discuția)
Succesiune xp-kry xp-kry In conditiile date : 1.sotie divortata de sot 2.inainte de divort s-a locuit in casa mamei sotului , proprietate a acesteia 3.dupa divort sotia da in ... (vezi toată discuția)