avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Despre somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Despre somaj

buna ziua,
in conditiile in care am lucrat in anul 2012 , 12 luni cu contract de munca dupa care acesta a incetat , apoi am lucrat in continuare cu conventie civila pana la 30 iunie 2013,am dreptul la somaj?
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
Georgiana Vidra Tomescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 24 Iulie 2013
In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
- le-a incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;
- le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
- le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi, daca anterior nu au fost incadrati in munca sau daca reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
- a expirat durata pentru care militarii au fost angajati pe baza de contract sau li s-a desfacut contractul din motive neimputabile lor;
- le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
- au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata ce li s-ar fi cuvenit potrivit legii;
- au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;
- le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
- reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
- le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza conventiei civile.

Conditiile esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca aceste persoane pentru a beneficia de indemnizatie de somaj sunt urmatoarele:
- stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;

- nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata;
- nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
- sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrarii cererii, nu se iau în considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizaţie de şomaj.

Detalii gasiti si aici
www.avocatnet.ro/content/for...
eu inteleg ca am dreptul,desi este interpretabil.puteti sa=mi confirmati?
Cele 12 luni se calculeaza din ultimele 24 de luni anterioare datei incetarii activitatii desfasurate exclusiv in baza conventiei civile.

Pentru somaj, trebuie ca de la data incetarii activitatii in baza conventiei civile trebuie sa aveti in urma cel putin 12 luni lucrate in baza unui astfel de contract.

Exista asa ceva?
1. Veti beneficia de indemnizatie de somaj daca pe perioada cat ati lucrat in baza unei conventii civile de prestari servicii ati platit contributia la somaj.

2. Daca nu ati platit contributia la somaj trebuie sa veti 12 luni lucrate cu contract individual de munca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj.

Poate ne spuneti exact care sunt cele doua perioade lucrate , cea cu c.i.m. si cea in baza unei conventii civile.

Alte discuții în legătură

Se poate beneficia de indemnizatie de somaj? c.oana c.oana Cunosc pe cineva care a fost angajata la o scoala, femeie de servici, cu un contract de munca pe perioada determinata. Titularul postului a fost mai bine de un ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie somaj pogo80 pogo80 Am o nelamurire in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei de somaj: - muncesc de mai bine de 5 ani cu contract pe perioada nedeterminata iar acum ... (vezi toată discuția)
Intrarea in somaj flori9 flori9 Buna ziua, un angajat poate solicita intrarea in somaj? Ce acte trebuie intocmite de angajator pentru a trimite salariatul in somaj? (vezi toată discuția)