avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se participa la o mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se participa la o mostenire?

As dori sa ma interesez cum se participa la o mostenire?
Tatal meu, care a decedat in urma cu 6 ani nu are succsesiunea facuta.
Exista niste terenuri si casa parinteasca la care ar fi avut drept, dar inca pe numele bunicilor.Ulterior am aflat precum exista un proces, unde mama si fratele meu este trecut (pe langa alti verisori)ca si mostenitori. Am acelasi drept ca si fratele meu, totusi nu figurez intre mostenitori. Ei pot obtine partea lui tata si fara ceilalti mostenitori legali si fara succesiunea facuta la tata?
Va multumesc pt. raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 00:19, 26 Iulie 2013
Unu. Prima intrebare pe care trebuie sa o pun este daca ati acceptat sau nu mostenirea dupa tatal d-voastra. Daca va intrebati ce-i aceea "acceptarea mostenirii" o sa va raspund siplu ca este un act de vointa facut de cel care are vocatie la mostenire prin care acesta da de inteles ca doreste sa isi asume calitatea de mostenitor. Cum se face? Fie in mod expres, printr-o declaratie la notar, sau prin oricare alt mod in care persoana cu vocatie la mostenire isi asuma in mod expres calitatea de mostenitor, fie tacit, prin acte materiale care dau de inteles tuturor ca cel care le face si-a asumat calitatea de mostenitor. Insa posibilitatea de a acceptarea mostenirea se poate face doar intr-o perioada de 6 luni de la decesul celui despre a carui succesiune vorbim (art. 700 Cod civ. 1865). Asadar, ati facut un act de acceptare in termenul de 6 luni de la decesul tatalui? Daca nu, indiferent de relatia de rudenie, sunteti strain de mostenirea acestuia iar partea d-voastra va fi culeasa de mama si fratele d-voastra daca acestia au acceptat mostenirea.
Doi. In cazul despre care vorbiti se pare ca se dezbat mai multe succesiuni in cadrul aceluiasi proces. Daca ati facut un act de acceptare al mostenirii ar trebui sa interveniti in judecata pentru a va pretinde drepturile, insa pana nu stim daca sunteti sau nu mostenitor, discutia despre interventie este prematura.
Trei. Scrieti-ne pe scurt ce s-a intamplat cu bunurile ramase de la tatal d-voastra in cele 6 luni dupa decesul sau, cine le-a folosit, daca s-a vandut ceva, cine a vandut, etc. orice eveniment intamplat in cele 6 luni si legat de averea ramasa de la tata sau legat de relatiile d-voastra cu mama si fratele, inclusiv daca locuiti in aceeasi localitate, daca ati fost plecat undeva. Doar astfel ne putem lamuri.
Va multumesc pt raspuns, revin cu informatie. O parte din terenuri s-au vandut pt autostrada iar banii sunt la banca de 7-8 ani, inca traia tatal meu dar nu a reusit sa rezolve succesiunea bunicilor.Casa lor parinteasca este nelocuita. Tatal meu a decedat in 2007, dar nimeni nu a semnat nici un act notarial pt. acceptare de mostenire, nici eu. Stau in acelasi localitate cu mama si fratele meu, ne vizitam, dar subiectul e "tabu". Nu vreau mostenire cu orice pret, doar m-a suparat aceasta excludere.
N-ati scris ce v-am cerut eu sa scrieti. Citit cu atentie

Scrieti-ne pe scurt ce s-a intamplat cu bunurile ramase de la tatal d-voastra in cele 6 luni dupa decesul sau, cine le-a folosit, daca s-a vandut ceva, cine a vandut, etc. orice eveniment intamplat in cele 6 luni si legat de averea ramasa de la tata sau legat de relatiile d-voastra cu mama si fratele, inclusiv daca locuiti in aceeasi localitate, daca ati fost plecat undeva. Doar astfel ne putem lamuri.

Bunurile sunt in alta localitate,inca pe numele bunicilor, nu stim daca le-a folosit cineva.Nu s-a vandut nimica, deoarece actele nu sunt in regula.Dupa decesul tatalui meu a aparut mama si fratele meu la procesul de succesiune al bunicilor, ca si mostenitori dar nu stiu in ce baza, deoarece mama nici nu se poate deplasa, sigur nu a fost la notar. Tatal meu nu a lasat testament.Nu am fost plecata din tara (pe perioade lungi) de la decesul tatalui meu. Sper ca am fost mai clara, desi nici eu nu cunosc multe, cred ca ar trebui sa consult dosarul in sine la judecatori din orasul unde se desfasoara procesul.Ar merita oare?
Eu v-am intrebat cu totul alt lucru decat ceea ce ati scris d-voastra. In conditiile acestea nu va pot raspunde. Cititi cu atentie ceea ce am scris si ce v-am intrebat. Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune si taxa de mostenire diacouroxy diacouroxy am si eu o intrebare tatal meu a decedat in urma cu 11 anii locuinta in care am crescut noi este inca pe numele bunicilor si ei decedati sa zicem ca nu sa ... (vezi toată discuția)
Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire iulian46 iulian46 Tatal meu a divortat de mama mea si s-a recasatorit.Vreau sa stiu ce drepturi la mostenire am dupa decesul tatalui meu si a mamei mele vitrege?Mentionez ca ... (vezi toată discuția)