avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba - drepturile salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba - drepturile salariatului

Bună,

Vin cu o întrebare pe care am mai regăsit-o în forum, însă în cadrul unor discuții vechi care probabil nu mai sunt de actualitate, având în vedere că legislația se schimbă frecvent.
Nelămurirea mea este următoarea: perioada de probă la un angajator se plătește sau nu? Adică este aceasta o obligație a angajatorului sau o opțiune? De asemenea, știu că există un număr maxim de zile care pot constitui perioada de probă, în funcție de durata pe care va fi sau este încheiat contractul individual de muncă. Știe cineva pe ce durată trebuie încheiat CIM pentru o perioadă de probă de 8 zile lucrătoare?

Vă mulțumesc anticipat tuturor!
Cel mai recent răspuns: GoodnightLady , utilizator 09:41, 24 Iulie 2013
Perioada de proba se plateste si constituie vechime in munca.
Legea prevede doar un numar maxim de zile pentru perioada de proba, angajatorul e obligat sa stabileasca durata de proba in CIM.

Codul muncii:
ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
(5) Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu o adeverinţă, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevăzut la alin. (5) se reglementează prin lege specială.
ART. 32
(1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
(2) Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.
(3) Perioada de probă constituie vechime în muncă.
@ GoodnightLady

Perioada de proba in raportul contractual de munca este o modalitate prin care se testeaza, in mod efectiv, cunostintele si abilitatile salariatului raportate la functia pe care a fost angajat. Totodata, aceasta reprezinta si o buna metoda de verificare a compatibilitatii angajatorului cu „prototipul” unui anumit salariat, dar si invers, a compatibilitatii si adaptabilitatii salariatului cu mediul organizational al angajatorului.

Durata perioadei de proba se stabileste prin negociere de catre parti, fara a putea depasi, insa, anumite limite maxime, care sunt stabilite de lege, in mod diferentiat, in functie de trei (3) criterii importante:
(1) tipul functiei salariatului (executie/conducere),
(2) durata contractului de munca (determinata/nedeterminata) si
(3) tipul contractului de munca (dupa cum acesta este sau nu un contract de munca temporara).

Știe cineva pe ce durată trebuie încheiat CIM pentru o perioadă de probă de 8 zile lucrătoare?


in speta, se poate incheia un c.i.m. pe durata nedeterminata sau un c.i.m. pe durata determinata cu o durata cuprinsa intre 3 si 6 luni
Vă mulțumesc pentru răspunsurile prompte și relevante!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
GoodnightLady, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare robert19841209 robert19841209 Am incheiat un contract si am o clauza ca si perioada de proba 90 de zile.Ce inseamna acest lucru? Contractul este pe perioada nedeterminata, dar clauza asta ... (vezi toată discuția)
Demisia in perioada de proba leito21 leito21 Tocmai m-am angajat la un loc de munca unde este un contract pe o perioada nedeterminata dar cu o anumita perioada de proba. Intrebarea mea este pot sa imi ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Anayllyl Anayllyl Buna dimineata! Va rog sa-mi raspundeti cat poate dura perioada de proba si daca o perioada de 90 de zile este legala. Multumesc (vezi toată discuția)