avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Partaj imobil fara certificat energetic
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Partaj imobil fara certificat energetic

Legea 372/2005 republicata mentioneaza ca:" Art. 18. - (1) Certificatul de performanta energetica, denumit in continuare certificat, se elaboreaza pentru:
a) categoriile de cladiri prevazute la art. 6 alin. (1) si unitatile acestora, care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore; "
Am urmatoarea situatie :
proces de partaj pe rol, introdus sub NCC, inainte de legea 372/2005 republicata
valoare imobil taxabila, 50.000 euro cu contributie comuna 50/50
am propus plata sulta, reprezentand 25.000 euro
partea adversa solicita insa expertiza sub motivul ca valoarea imobilului este peste pretul pietei
imobilul nu are certificat energetic (este izolat doar pe interior, partial)
In aceasta situatie expertul va solicita certificat energetic proprietarilor si in temeiul carei legi o va face?
Cum influienteaza certificatul solicitat decizia expertului si implicit pretul imobilui, atat timp cat legea nu prezizeaza explicit o astfel de situatie?
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:27, 24 Iulie 2013
Conform Legii nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, „
pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii sau unităţii de clădire pe care urmează să o cumpere sau să o închirieze, după caz”.


Certificatul de performanta energetica a cladirii contine date privind consumul de energie al unei cladiri sau al unei unitati de cladire.
Performanta energetica a cladirii se exprima printr-o nota de la 1 la 100, care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.
Performanta energe­tica se exprima prin incadrarea intr-una din cele sapte clase, de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un con­sum de pana la 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.
In speta supusa discutiei ,inexistenta sistemului de izolare la cladirea in litigiu,are drept consecinta incadrarea acesteia in categ G,cu scaderea valorii imobilului
Conform prev din Buletinul documentar al CETR nr 113/03.2013, inexistenta izolarii exterioare a cladirii in litigiu si lipsa certificatului de eficienta energetica,va avea drept efect corectia valorii imobilului
Multumesc pentru lamuriri, intradevar o izolatie corespunzatoare inbunatateste consumul de gaz mai ales pe perioada iernii, dar nu vad relevanta intre pret imobil-consum, atat timp cat imobilul dispune de centrala proprie, deci consumul este dictat si de gradul de caldura de care doresti sa beneficiezi.!
Se consuma gaz metan din retea, iar statul este obligat sa achizitioneze gaz metan din import, pentru acoperirea consumului intern.
Peretii in cauza fiind izolati termic doar partial, pe interior, pierderile de caldura la exteriorl cladirii sunt mai mari, decat in cazul existentei reabilitarii termice a cladirii. Automat consumul de combustibil este crescut datorita ineficientei izolatiei, procentual mai mult decat in functie de temperatura dorita in spatiul de locuit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este nevoie sau nu de certificat energetic? ricaramurica10 ricaramurica10 E NEVOIE SAU NU DE CERTIFICAT ENERGETIC. Mentionez ca detin la tara o cladire care in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a ... (vezi toată discuția)
Este nevoie de certificat energetic la o ruina? ricaramurica100 ricaramurica100 Eu am o fosta casa de locuit si o fosta moare, din care au ramas doar zidurile. In cazul acesta de ce mai este nevoie de certificat energeti, daca eu nu consum ... (vezi toată discuția)