avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie executare silita NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie executare silita NCPC

Buna ziua

Speta: sunt executat silit (somatia am primit-o ieri, incheierea de incuviintare e de acum o saptamana) pentru creanta pe care am platit-o acum un an jumate. Creanta este un tarif de despagubire pentru circulat fara rovinieta.
Cu cheltuielile de executare, debitul s-a triplat.
Vreau sa contest executarea silita (de fapt nu vreau, dar cred ca sunt nevoit).
Ar fi prima contestatie pe noul cod de procedura, si nu mi-e chiar clar cum sa procedez.
Pe fond, e clar ca cer anularea executarii silite in sine, dar nu stiu daca trebuie sa atac in mod expres, explict si incheierea intocmita de executorul judecatoresc, prin care se stabilesc chltuielile de executare duble fata de debitul principal. Nu am motive intrinseci sa contest cheltuielile de executare, cred ca sunt legal calculate.

M-as incadra in termenele de mai jos, dar in care dintre ele?
Art. 714 din NCPC
(1) Daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia privitoare la executarea silita propriu-zisa se poate face in termen de 15 zile de la data cand:
3. debitorul care contesta executarea insasi a primit incheierea de incuviintare a executarii sau somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau executarea se face fara somatie.
(2) Contestatia impotriva incheierilor executorului judecatoresc, in cazurile in care acestea nu sunt, potrivit legii, definitive, se poate face in termen de 5 zile de la comunicare

Si a doua intrebare: executorul judecatoresc are vreo posibilitate ca, fara interventia instantei, sa anuleze el insusi executarea silita in tot? Dar incheierea de stabilire de cheltuieli?
(cu alte cuvinte: sunt obligat sa merg in instanta, sau s-ar putea drege tigania asta si mai simplu la executor ?)

Si a treia intrebare: executorul are calitate procesuala pasiva in contestatia la executare?

Multmesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 06:31, 3 Februarie 2014
Executorul nu are interes sa anuleze executarea, el trebuie sa isi ia onorariu.
Faceti contestatie la executare.
Multumesc Jucandi Causa.
Lasand la o parte faptul ca executorul vrea sa continue executarea (si o va continua probabil), intrebarea mea era teoretica: daca ar vrea, executorul ar putea (= ar avea temei legal) sa anuleze el executarea silita (fara o decizie a instantei)?

In ce termen sa fac contestatia? 15 sau 5 zile?

15 zile, contestati executarea silita insasi.

Da, aveti dreptate, ar avea temei. practic, el are rolul judecatorului acum si are dreptul sa decida inceperea si inchiderea executarii. Eu cred ca, daca are dovada ca s-a stins creanta, e obligatsa inceteze executarea, prin incheiere. Altfel, ar fi abuz in serviciu. Dar stiti bine, ei munceste (incaseaza onorarii) nu gandeste. :rolleyes:
Va scriu numai pentru un update usor surprinzator la povestea de mai sus: executorul a incetat executarea, fara sa i-o fi cerut eu, debitor, si fara ca eu sa fi platit cheltuielile de executare.
Excelent, am scapat de o actiune promovata degeaba.

(p.s. o sa ramn cu dilema teoretica daca executorul poate "decide anularea executarii silite", adica altceva decat incetarea. As crede ca nu, dar oricum nu ma mai intereseaza practic in acest moment.)
si eu sunt in aceasi situatie.
de unde stiti ca a intrerupt executarea
care-i explicatia?

Alte discuții în legătură

Poprire asupra conturilor Steluta98 Steluta98 Buna ziua. Cine ma poate indruma intr-un caz de drept civil ? In data de 01.09.2005 s-a solicitat un imprumut la o banca in valuare de 800€ . In ... (vezi toată discuția)
Executare silita ioanandrei ioanandrei Va rog sa ma ajutati : In cazul in care o suma cu titlu \"cheltuieli de judecata \" se doreste a fi executata silit care este procedura ( debitorul este o ... (vezi toată discuția)
Blocarea contului fara atentionare este legala? marianapruteanu marianapruteanu Am avut un credit la un IFN intocmit in august 2009, pe care l-am platit corect pana in 2010.Ca urmare a taierii salariilor din 2010 si a faptului ca eram unic ... (vezi toată discuția)