avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acord reparare acoperis comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acord reparare acoperis comun

Buna ziua,
am si eu o problema cu inlouirea invelitorii acoperisului comun: stau la ultimul etaj si bineinteles imi intra apa in casa (multa ).Pe 14 martie s-a tinut sedinta asociatiei de locatari prin care s-a hotarat inlocuirea invelitorii acoperisului (dupa multi ani de carpeli si discutii inutile). De atunci s-au cautat ceva oferte, nu s-a ales niciuna iar in urma insistentelor si sesizarilor trimise de catre doua apartamente de la ultimul etaj au hotarat ca incepand cu intretinerea pe iulie 2013 sa demareze strangerea fondurilor necesare repararii , in 8 transe lunare. Intre timp presedintele si-a inaintat demisia (de la 1 septembrie). Intre timp s-a mai incercat tinerea a doua sedinte dar vecinii mei cand au aflat despre ce este vorba nu au mai vrut sa participe.
Tinand cont ca 8 luni este o perioada mare si ca , presupunand ca s-ar strange banii, reparatia s-ar putea face cel mai devreme in vara viitoare, am solicitat asociatiei acordul de inlocuire a invelitorii acoperisului pe partea celor doua apartamente din fondurile proprii.
Problema este ca nu vor nici asa... adica nu vor sa-mi dea raspunsul la cerere (am o banuiala cum ca ar vrea sa ma oblige sa fac cand vor ei si cu cine vor ei... ii banuiesc de ceva interese obscure) si tergiverseaza iar eu nu mai pot sta in aceste conditii o toamna , o iarna si inca o primavara. Deja am efectuat nenumarate reparatii pe banii mei iar acum nu se mai poate. Trebuie schimbata invelitoarea acoperisului (mentionez ca blocul a fost din start prevazut cu aoperis invelit cu tigla iar suprafata este destul de mare ~aproc. 700 mp pe toata scara, deci putin probabil ca pe o perioada de iarna sa se poata strange atatia bani).

As doi sa-mi dati o solutie cat mai rapida de a putea demara lucrarile de refacere pe banii mei incepand cu luna august-septembrie (lucrari efectuate cu contract, factura etc. adica perfect legal).

Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
fcarmenita, utilizator
Practic.
Daca vecinii dv., impreuna cu conducerea asociatiei, care intre noi fie vorba era obligata sa constituie un fond de reparatii destul de mare astfel incat din el sa se poata face aceste reparatii, dar si altele, nu vor, nu pot, nu au s.a.m.d.....parerea mea este sa treceti la treaba, sa va aduceti o firma cu care negociati pretul, la negocieri ii chemati si pe presedinte si membrii conducerii, astfel incat sa iesiti din aceste consultari cu "batem palma", cu atat mai mult cu cat cheltuielile o sa le suportati dv. INITIAL.

Pastrati facturile si chitantele, contractul cu garantia si atunci cand asociatia va face rost de bani sa puteti sa va recuperati banii.
Contractul, evident, va fi pe numele dv., dar asociatia isi poate insusi acest contract printr-un PV de preluare a acestei lucrari, inapoindu-va banii, fie prin scutirea de la plata intretinerii, fie prin rate fixe in bani, fie la "sfantul asteapta" cu banii jos toata suma.

V-as sfatui sa optati si sa le propuneti scutirea de la plata intretinerii in totalitate pana la concurenta sumei pe care ati platit-o pe lucrare, mai putin partea care va revine dv. pe cota-parte indiviza.

Va puteti asocia in acest demers si cu vecinii "de suferinta" in tot acest demers.
Cred ca ar fi mai usor suportabila aceasta varianta pentru toata lumea si ati avea si siguranta ca va recuperati banii, putini si incet, dar sigur.

Puteti face reparatia cu banii dvs., cu contract de prestari servicii, oferte de la mai multe firme (din care alegeti pe cea mai avantajoasa), factura, chitanta, PV de receptie lucrari, garantii date de catre executat. Toate aceste documente, pe masura intocmirii lor, ar fi bine sa fie avizate si de catre administratorul, contabilul, cenzorii asociatiei.
Predati toate documentele la asociatie, prin nota de predare-primire si solicitati returnarea cotei parte care revine celorlalti locatari.
Este bine sa faceti reparatia pe intregul tronson afectat, altfel nu veti primi garantii solide de la constructor.
Pentru a nu avea probleme ulterior, este bine sa aveti acceptul scris al locatarilor de pe scara dvs. ca sunt de acord cu efectuarea reparatiri, in urmatorii termeni ..... (mentionati firma, costurile totale/ costurile pe apartament, perioada reparatiei, garantiile acordate, perioada de timp in care doriti sa fie recuparata cota parte a celorlalti locatari).
Strangerea banilor pentru reparatii (asa ar fi normal, de altfel) in avans, de la locatari, este de durata, nimeni nedorind sa blocheze niste bani.
Recuperarea banilor de catre dvs. ulterior, daca nu aveti acceptul tuturor locatarilor de pe tronsonul unde se inlocuieste acoperisul, va fi o actiune greoaie, care nu este exclus sa se finalizeze doar in instanta civila, in care asociatia trebuie sa deschida actiune impotriva raiplatnicilor.
Sa aveti bafta, sa nu va mai apuce inca o toamna ploioasa si/ sau o iarna geroasa.
vecinii nu au banii necesari sa contribuie pentru parte alor... problema este ca nu vor sa ma lase sa repar...am negociat cu firma, am trimis firma si la asociatie cu oferta dar nu vor sa ma lase sa incep partea mea. Vor sa faca tot o data cu cine vor ei (la sfantul asteapta ) si nu stiu cum pot sa fac sa-mi dea acceptul sa incep. Nu le-am cerut banii imediat, le-am spus sa mi-i dea in 6-12 rate (este vorba de 20.000 lei partea mea si sunt 40 apartamente plus un spatiu comercial mare la parter.
adica nu stiu cum sa spun... nu recuperarea banilor ar fi o problema ... am facut o cerere la asociatie sa ma lase sa repar pe banii mei si nu am pus nici un fel de conditii de returnare a banilor. Pot sa-i oblig cumva sa-mi dea acordul ?
Trimiteti prin posta cu confirmare de primire, la asociatie, o nota prin care cereti acceptul de reparatii si conditiile in care veti face aceasta reparatie.
Daca in termen de 30 de zile nu primiti un raspuns scris de la asociatie, nu aveti alta cale decat, sa deschideti actiune in instanta impotriva asociatiei, pentru refuz de aviz pentru reparatii, initial pe banii dvs. si ulterior cu recuperarea partii celorlalti locatari.
Trebuie sa va inarmati cu rabdare multa, procesul poate fi de durata, daca nu va intelegeti in fata unui mediator.

Alte discuții în legătură

Reparatie terasa bloc Cristina_Silivestru Cristina_Silivestru Buna ziua, de curand mi-am luat un apartament la etajul 4 dintr-un bloc cu 4 etaje, cu acoperis facut de fostii proprietari. In primul an n-am avut nicio ... (vezi toată discuția)
Judecata acoperis bloc DraglaGabriel DraglaGabriel Buna Ziua, Am o problema cu vecinul de la ultimul etaj, domnul s-a trezit de o luna sa reparam acoperisul, cei de pe casa scarii au hotarat ca prima oara se ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis de bloc stelian_1981 stelian_1981 Buna.Sant recent proprietarul unui apartament la etajul 4 din 4 ,am inceput sa renovez apartamentul si am observat ca trebuie reparat si acoperisul ....am luat ... (vezi toată discuția)