avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Judecata acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Judecata acoperis bloc

Buna Ziua,
Am o problema cu vecinul de la ultimul etaj, domnul s-a trezit de o luna sa reparam acoperisul, cei de pe casa scarii au hotarat ca prima oara se va zugravii si apoi se va strange bani pentru acoperis, care va fii greu ca nu sunt in stare sa schimbe un halogen de la intrarea in casa scarii. Domnul de la ultimul etaj s-a bagat in banca ca sa repare acoperisul de pe coloana noastra si el ne ameninta ca daca nui dam banii ne va da in judecata, nu am fost intrebati daca suntem de acord cu reparatia doar am fost pusi in fata faptei, avand in vedere ca am fost amenintat cu judecata eu nu sunt pentru ai restitui banii. Acoperisul e proprietate comuna, pentru reparatii sau alte interventii are nevoie de 51% din locatari sau locatarii de pe coloane sa fie de acord, din cate stiu.

ce pot face? sau el?

Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:05, 15 Septembrie 2015
Fiind un spatiu comun si fiind adusa la cunoastinta asociatiei problema cu acoperisul, tb ca problema sa isi gaseasca o rezolvare urgenta, nu sa se zugraveasca casa scarii (care evident ca nu era o urgenta). Altfel, proprietarul se vede cu o paguba fiindu-i afectata atat proprietatea cat si confortul.

Legea spune ca poate repara pe cheltuiala lui si isi va recupera ulterior suma de la cei care aveau obligatia legala de a actiona, respectiv asociatia de proprietari.
Acoperisul imobilului de locuit in comun reprezinta parte comuna a carei intretinere si reparatie intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Nu sunt de preferat interventiile partiale asupra terasei ,interventii care nu asigura efectul scontat
Reparatia partii comune reprezinta obligatia asociatiei de proprietari care prin hotararea adunarii generale hotaraste conditiile ,sursele de finantare ale unei astfel de reparatii care implica sume apreciabile
Aspectul ca vecinul a demarat reparatia terasei din proprie initiativa,implica mai multe considerente
Teoretic ar fi trebuit ca vecinul anterior demararii reparatiei sa obtina,sa incheie document cu asociatia de proprietari in care sa se consemneze starea de fapt a terasei si necesitatea interventiei,conditiile,materialele care urmeaza sa fie utilizate,acordul asociatiei ca suma aferenta executiei sa fie recuperata de la locatarii de pe respectivul tronson
Daca un vecin se apuca de capul lui sa repare terasa aferenta apartamentului lui,fara acordul asociatiei de proprietari-dupa acesta pot urma si alti vecini care sa doreasca sa intervina asupra partii comune aferente apartamentelor lor
Multumesc de raspunsuri,

Asa pe scurt din cate am inteles daca el nu a facut documente, o evaluare a starii acoperisului si nu sa aprobat de asociatia de proprietarii, repararea partiala, pe costul lui si pe urma sa recupereze banii de la proprietari, el nu poate avea pretentia pt. recuperarea banilor investiti.



Sa nu fiu inteles gresit, nu e vorba ca nu vreau sa ii dau banii, inteleg importanta repararii. Ma deranjeaza ca am fost luat cu amenintare si nu cu uite vecine sa facem sa fie bine pentru toti.

Multumesc inca o data
DraglaGabriel a scris:
...cei de pe casa scarii au hotarat ca prima oara se va zugravii si apoi se va strange bani pentru acoperis, care va fii greu ca nu sunt in stare sa schimbe un halogen de la intrarea in casa scarii.

Pai daca nu sunt in stare sa schimbe un bec cum vor fi in stare sa zugraveasca pe casa scarii!? #-o
Costul zugravirii casei scarii poate fi de mii de ori mai mare decat schimbarea unei lampi cu halogen. Iar efortul financiar pentru hidroizolatie poate fi mai mic decat cel pentru zugravirea casei scarii.
Acoperisul e proprietate comuna, pentru reparatii sau alte interventii are nevoie de 51% din locatari sau locatarii de pe coloane sa fie de acord, din cate stiu.

Acoperisul, terasa este in proprietate comuna iar asociatia, comitetul executiv condus de presedinte are obligatia, conform legii, sa-l repare, sa remedieze cat mai repede pentru a limita continuarea degradarii. Nu se cere acordul nimanui si nu trebuie intrunit un anumit procent... Conducerea asociatiei este aleasa de proprietari tocmai pentru a rezolva problemele firesc si normal.
Daca prin acea terasa se infiltreaza apa, nu are sens sa zugraviti pentru ca apa va degrada paretii proaspat zugraviti.
In asemenea situatii se repara in primul rand terasa, se asteapa un an, o iarna si daca se constat ca nu mai sunt infiltratii, abia atunci se poate zugravi casa scarii. Facand lucarile invers, cheltuiti in zadar.
Repararea izolatiei fiind o prioritate, Comitetul Executiv are sarcina s-o puna in aplicare. Poate nu sunt pentru moment fondurile necesare pentr a acoperi c/v reparatiei si atunci, CE, printr-o hotarare comuna cu proprietarul afectat, POATE APROBA EFECTUAREA REPARATIILOR de catre proprietar, recuperarea valorii din deviz a reparatiei facandu-se esalonat, intr-un anumit interval de timp.

Alte discuții în legătură

Reparatie terasa bloc Cristina_Silivestru Cristina_Silivestru Buna ziua, de curand mi-am luat un apartament la etajul 4 dintr-un bloc cu 4 etaje, cu acoperis facut de fostii proprietari. In primul an n-am avut nicio ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari magnifiq magnifiq Buna seara! Am si eu o problema: Stau la ultimul etaj si din cauza terasei se infiltreaza apa in casa.Domnul administrator o sa faca sedinta cu locatarii sa ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului in curs de degradare vio_f vio_f Eu stau la etj 4 , terasa blocului , deasupra mea mai exact,a devenit degradabila si cand ploua am inundatii in casa. Conform legii este proprietate comuna si ... (vezi toată discuția)