avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Lamurire absolvent cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Lamurire absolvent cu handicap

Rog sa mi spuna cineva daca un proaspat absolvent 2013 care are certificat de handicap permanent poate beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile in care are insotitor? mentionez de ca cei de la AJOFM i au spus ca nu are dreptul.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:54, 24 Iulie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este în cãutarea unui loc de muncã de la vârsta de minimum 16 ani şi pânã la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sãnãtate şi capacitãţile fizice şi psihice o fac aptã pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare;
d) este disponibilã sã înceapã lucrul în perioada imediat urmãtoare, dacã s-ar gãsi un loc de muncã.

IV1. şomer înregistrat- persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevãzute la pct. IV şi se înregistreazã la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţioneazã în condiţiile prevãzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncã.
...

2. Este posibil sa se fi considerat ca daca are insotitor nu se poate descurca singur si deci nu poate sa inceapa activitatea in cazul in care i se ofera un loc de munca.

3. Puteti intrebarea si la ANOFM pe e-mail la: anofm@anofm.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am angajat persoana de 49 ani, beneficiez de facilitati? danauzu danauzu am angajat o persoana de 49 de ani ,dar care nu era somer indemnizat si nici inscrisa la somaj pentru gasirea unui loc de munca,pot sa beneficiez de ceva ... (vezi toată discuția)
Mai sunt considerat somer daca nu mai iau indemnizatia de somaj? pot sa beneficiez de legea nr. 76/2002 la angajare? monq monq vreau sa-mi infiintez o intreprindere individuala pe numele meu sau al sotului, si in prezent sunt somer, dar de fapt mi s-a terminat si indemnizatia de somaj, ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre somer inregistrat la o firma privata acreditata si somer neiregistrat: in cautarea unui loc de munca MARCEL MOLNAR MARCEL MOLNAR va rog sa imi explicati care este diferenta dintre somer inregistrat ( fara indeminizatie ) la o firma privata acreditata si somer neiregistrat la AJOFM- o ... (vezi toată discuția)