avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CAS Persoana fizica
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CAS Persoana fizica

Buna ziua, Pot sa imi fac asigurare de sanatate la stat in cazul in care nu sunt contribuabil ( sunt administratorul unei firme si castig bani din freelancing in afara granitei, online). Ideea e ca nu as vrea sa imi fac carte de munca la firma mea, dar totusi as dori sa platesc CAS.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:42, 26 Iulie 2013
Sunteti obligat sa platiti asigurari sociale, daca nu aveti un CIM si sunteti administrator al unei societati.
Ce inseamna CIM? Sincer, toate taxele sunt platite de contabil, nu stiu exact ce anume platesc. cum pot afla daca platesc asigurarile sociale? Si daca nu le platesc, cum ma inregistrez pentru asta?
CIM inseamna contract individual de munca. Daca aveti contabil discutati cu acesta....pana la urma pentru asta il platiti.B-)
Puteti incheia contracte de asigurare cu Casa de Pensii sau cu Casa de Asigurari de Sanatate daca doriti sa fiti asigurat in sitemul public de pensii si cel de sanatate.

Pentru a putea fla daca va sunt platite contribuiile la bugetaul de stat puteti depune o solicitare in acest sens la ANAF.
De asemenea, prin solicitarea la Casa de pensii a unui certificat de stagiu de cotizare puteti afla care este stagiul dvs de cotizare la pensii si daca "contabilul" a depus declaratiile lunare.
Contractele cu CJPAS si CASS se incheie doar de persoanele fizice neautorizate.
Un administrator al unui SRL, fara CIM, plateste asigurarile la indemnizatia de administrator.

Alte discuții în legătură

Cotizatii la casa de sanatate nbun1 nbun1 Buna, imi poate spune cineva daca, demisionand din campul muncii dupa 30 de ani vechime aleg sa merg in strainatate fara contract, am posibilitatea de a-mi ... (vezi toată discuția)
Plata "voluntara" a contributiei pentru pensie Lucian_Stroe Lucian_Stroe Am si eu o intrebare referitoare la sotia mea: a lucrat din 1987 pana in 1998 cand, dupa ce ne-am casatorit si trebuind sa ma urmeze cativa ani in strainatate, ... (vezi toată discuția)
Vechime la acordarea de salarii compensatorii aura 48 aura 48 Bună, Întrebarea mea este următoarea : dacă la disponibilizarea cu acordul părţilor primesc salarii compensatorii şi nu beneficiez de şomaj ... (vezi toată discuția)