Buna ziua, Pot sa imi fac asigurare de sanatate la stat in cazul in care nu sunt contribuabil ( sunt administratorul unei firme si castig bani din freelancing in afara granitei, online). Ideea e ca nu as vrea sa imi fac carte de munca la firma mea, dar totusi as dori sa platesc CAS.
Ce inseamna CIM? Sincer, toate taxele sunt platite de contabil, nu stiu exact ce anume platesc. cum pot afla daca platesc asigurarile sociale? Si daca nu le platesc, cum ma inregistrez pentru asta?
Puteti incheia contracte de asigurare cu Casa de Pensii sau cu Casa de Asigurari de Sanatate daca doriti sa fiti asigurat in sitemul public de pensii si cel de sanatate.
Pentru a putea fla daca va sunt platite contribuiile la bugetaul de stat puteti depune o solicitare in acest sens la ANAF.
De asemenea, prin solicitarea la Casa de pensii a unui certificat de stagiu de cotizare puteti afla care este stagiul dvs de cotizare la pensii si daca "contabilul" a depus declaratiile lunare.
Contractele cu CJPAS si CASS se incheie doar de persoanele fizice neautorizate.
Un administrator al unui SRL, fara CIM, plateste asigurarile la indemnizatia de administrator.