Bună ziua!
Vreau să deschid un PFA pentru a lucra în cadrul unui SRL cu un contract de colaborare. Problema este că sunt student, orfan de un părinte și nu aș vrea să pierd pensia de urmaș.
M-ar interesa cam care ar fi costurile în cadrul unui PFA și dacă aș avea ceva beneficii ca student.
Am înțeles că veniturile pentru care asigurarea este obligatorie pot fi cumulate cu acea pensie de urmaș, dar de asemenea am citit aici:
[ link extern ]
că persoanele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, nu datorează contribuţia de asigurări sociale.
Venitul meu din PFA va fi undeva în jurul sumei de 400 de lei lunar. Dacă ar fi să plătesc acea contribuție pentru pensie aș plăti 31,5 % din 35 % din venitul mediu brut pe economie care e 778 lei (pentru că venitul meu e sub acea sumă), deci 245 de lei. Dacă aș mai adăuga impozitul de 16% și contribuția la sănătate de 5,5% nu mi-ar mai rămâne mare lucru, de aceea aș dori să știu dacă există vreo posibilitate să nu plătesc contribuția pentru pensie și să primesc în continuare totuși pensia de urmaș. Vă mulțumesc!