avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA plata CAS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA plata CAS

Sunt PFA si pe anul 2012 am realizat un venit de 1200 lei pentru care am primit de la CAS ca trebuie sa platesc 950 de lei. Este corect pentru un venit asa mic sa platesc aproape tot la CAS? Mentionez ca mi-am inceput activitatea in septembrie 2012. Am inteles ca exista anumite exceptii de la plata CAS, sunt scutiti cei care realizeaza venituri sub o anumita limita. Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti.
Cel mai recent răspuns: AdinaElenaC , utilizator 20:51, 25 Octombrie 2013
Din momentul in care devii PFA, se plateste in mod obligatoriu contributia de 5,5 % din venitul net la sanatate si 232 lei/luna contributia la fondul de pensii (minimum). Contributia la fondul de pensii nu se plateste in cazul in care persoana fizica autorizata este si angajat in alta parte (adica cu CIM intr-o institutie, firma, etc.). Pe langa acestea, trebuie platit si impozitul de 16% la finante.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2013
PFA SANDU ADRIANA, Consultant managementul calitatii
Exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:

Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2223 = 778 de lei)

Eu nu ma incadrez aici? Adica am un venit de 1200 lei,raportat la cele 4 luni din an in care mi-am desfasurat activitatea=300 lei/luna.
Si eu sunt interesata de acest subiect.
Adica in Legea Pensiilor se specifica f clar faptul ca NU ESTE OBLIGATORIE plata CAS de catre PFA care au venituri sub acel plafon de 778 lei/luna, dar noi totusi TREBUIE SA PLATIM niste bani din buzunar, pt ca niste functionari publici ne impun acest lucru??????
Atunci, de ce mai avem legi, daca nu se respecta si fiecare face dupa cum vrea, doar pt ca este in spatele unui ghiseu si se simte puternic avand un pix in mana si umilindu-i pe cei care vor sa fie in legalitate?
Ca atunci cred ca ar trebui sa mergem insotiti de un avocat cand avem de-a face cu institutiile publice, poate asa se respecta legile.
Referitor la contributia la pensii, acesta nu se datoreaza de :
-persoanele al caror venit net anual/valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2223 = 778 de lei)
- persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtnerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
-persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
-persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, ele achitand contributii catre sisteme profesionale proprii de pensii - cum ar fi avocatii sau personalul clerical.


Cititi acest articol :
www.avocatnet.ro/content/art...

si ART. 296^22 cod fiscal :
[ link extern ]
si normele metodologice :
[ link extern ]
Multumesc pentru raspunsuri ! Am platit, mi s-a spus ca in primul an de la infiintare se plateste CAS indiferent de venitul realizat. In anul urmator nu mai platesc CAS daca in anul precedent m-am aflat sub plafon.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa persoana in varsta: trebuie sa platesc contributii pentru pensie? ighira2002 ighira2002 Buna ziua, sunt o persoana in varsta de 65 de ani, si am un PFA de 4 ani. Nu am lucrat deloc la stat, asa ca nu sunt in sistemul de pensii. De curand mi-a ... (vezi toată discuția)
Pfa persoana in varsta ighira2002 ighira2002 Buna ziua, sunt o persoana in varsta de 65 de ani, si am un PFA de 4 ani. Nu am lucrat deloc la stat, asa ca nu sunt in sistemul de pensii. De curand mi-a ... (vezi toată discuția)
Plata contributie pensii pfa geanina100 geanina100 Buna ziua, Am un PFA din mai 2013, pe care am venituri 0. Am primit o somatie de plata cu o suma consistenta din care cea mai mare parte reprezinta ... (vezi toată discuția)