avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... testul de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

testul de paternitate

in cazul in care, s-a semnat de catre pretinsul tata un act prin care recunoaste paternitatea unui copil, in scopul de a fi trecut numele lui in certificatul de nastere la rubrica NUMELE TATALUI, desi nu este stabilit cu certitudine daca el este sau nu adevaratul tata a copilului, care ar fi calea de a efectua un test ADN sau alt mijloc de afla de situatia existenta,fara a fi inceput un proces de stabilire a paternitatii?? unde se poate efectua un astfel de test/analiza?
idea este ca pretinsul tata vrea sa afle cu certitudine daca el este sau nu tatal copilului in varsta de 4luni, pentru ca copilul a fost nascut de prietena lui dupa ce ei a fost separati in fapt, si acum mama copilului vrea sa introduca un proces prin care sa cere pensie alimentara.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: costin27 , utilizator 03:04, 16 Martie 2009
eventuala pensie de intretinere se adreseaza instantei de judecata...
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Aici nu se pune problema unei actiuni in tagada de paternitate.
E vorba despre un copil nascut de prietena pretinsului tata.
Fiind copil din afara casatoriei, paternitatea s-a stabilit prin recunoastere (din cate se pare) si nu in baza art. 53 din Codul familiei. ("copilul ...are ca tata pe sotul mamei") Am spus "se pare" pentru ca nu ne-ati spus daca "actul" acela o declaratie facuta la serviciul de stare civila sau o declaratie autentificata de notar (si nu cumva vreo poveste scrisa pe spatele biletului de intrare la discoteca sau altele asemenea).

Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi CONTESTATA de orice persoana interesata.

Deci actiunea ce poate fi introdusa este aceea in contestarea recunoasterii de paternitate si nu tagada de paternitate.
Aceste actiuni din C. fam se confunda foarte des.
Actiunea in contestarea recunoasterii poate fi introdusa si de catre barbatul care a facut recunoasterea.

DAR, pana la actiune in instanta, daca e vorba doar despre o ...verificare, nimic nu-i impiedica pe impricinati sa mearga de manuta la Institutul Medico-legal si sa faca teste/expertize extrajudiciare. (ca sa dorma fiecare impacat). Nu e neaparat nevoie sa dea buzna prin instante.
Ba chiar mai sunt si alte pravalii ca se lauda ca fac teste ADN mai ieftine (nu stiu cat de corect).
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2009
romascanu, moderator
...mie imi este teama sa fac un asemenea test......pt. ca nu l-am crescut decat vre-o 4 ani si il iubesc neconditionat......si cu ce ma aleg....sau mai bine zis cu ce m-as alege intr-un proces de divort....as castiga custodia pt. imoralitatea mamei de a minti atata vreme...as putea sa cer daune morale....mi-ar fi mie mai bine.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Test adn, paternitate Carolina Carolina Se acorda testul adn unui cetatean strain,care vea sa dovedeasca paternitatea fata de un copil care traieste in romania ,are cetatenia belgiana ,,poarta numele ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)
Copil- paternitate Margaretad Margaretad Buna ziua am o antrebare Am o fetița de 2 luni și mi-am dat seama k nu e a prietenului meu am trecuto pe numele lui acum as putea sa schimb certificatu și ... (vezi toată discuția)