Eu v-am spus care e practica. O firma care emite un document are obligatia sa il semneze si sa il stampileze, pt ca altfel de unde se poate deduce ca este emis de acea firma. La facturi exista exceptia. Daca nu e semnat si stampilat, acesta se poate intocmi de catre client si nu de care furnizor, nu? Asa vrea ANAF-ul, cel putin la Arad de unde sunt eu.
Mai mult daca cititi si in alte locuri prin Codul fiscal, si chiar in ce am scris mai sus, se vorbeste de contract, dar nu scrie ca trebuie stampilat si semnat. Deci sa inteleg ca contractele d-voastra nu le stampilati? Altfel la ce mai trebuie stampila?
Deci eu cred ca un document emis de o firma trebuie semnat si stampilat daca circula in afara firmei, daca legea eventual nu face vreo derogare.
La facturi scrie ca nu e obligatorie stampila dar nu inseamna ca e interzis, Daca clientul d-voastra vrea cu stampila, va trebui sa va conformati.
De exemplu ca in Cod procedura scrie:
Art. 206 Forma şi conţinutul contestaţiei
......
e) semnătura contestatorului sau a împuternicitului acestuia, precum şi ştampila în cazul persoanelor juridice. Dovada calităţii de împuternicit al contestatorului, persoană fizică sau juridică, se face potrivit legii.
Deci si statul indica uneori stampila ca o modalitate de a demonstra ca documentul e emis de o societate.
In plus stampilarea poate fi si o cutuma. Se obisnuieste ca documentele emise de o firma pt terti sa fie stampilate. Eu asa inteleg si asa aplic.
Codul civil:
Art. 1. - (1) Sunt izvoare ale dreptului civil legea, uzanţele şi principiile generale ale dreptului.
(2) În cazurile neprevăzute de lege se aplică uzanţele, iar în lipsa acestora, dispoziţiile legale privitoare la situaţii asemănătoare, iar când nu există asemenea dispoziţii, principiile generale ale dreptului.
(3) În materiile reglementate prin lege, uzanţele se aplică numai în măsura în care legea trimite în mod expres la acestea.
(4) Numai uzanţele conforme ordinii publice şi bunelor moravuri sunt recunoscute ca izvoare de drept.
(5) Partea interesată trebuie să facă dovada existenţei şi a conţinutului uzanţelor. Uzanţele publicate în culegeri elaborate de către entităţile sau organismele autorizate în domeniu se prezumă că există, până la proba contrară.
(6) În sensul prezentului cod, prin uzanţe se înţelege obiceiul (cutuma) şi uzurile profesionale.
Eventual rapoartele pdf le puteti semna electronic.
Codul fiscal si normele ANAF actualizate le gasiti aici
[ link extern ]