avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la achizitii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la achizitii intracomunitare

Va rog sa ne lamuriti si noua un aspect. Am achizitionat din Bulgaria niste produse, pe care le vindem mai departe in Romania. Platim TVA in Romania pentru aceasta achizitie intracomunitara? Noi suntem platitori de TVA si inscrisi in Registrul Operatorilor Intracomunitari
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 19:35, 30 Iulie 2013
Din Codul Fisal:
"ART. 151 Persoana obligată la plata taxei pentru achiziţii intracomunitare

(1) Persoana care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri care este taxabilă, conform prezentului titlu, este obligată la plata taxei.

(2) Atunci când persoana obligată la plata taxei pentru achiziţia intracomunitară, conform alin. (1), este:

a) o persoană impozabilă stabilită în Comunitate, dar nu în România, respectiva persoană poate, în condiţiile stabilite prin norme, să desemneze un reprezentant fiscal ca persoană obligată la plata taxei;

b) o persoană impozabilă care nu este stabilită în Comunitate, respectiva persoană este obligată, în condiţiile stabilite prin norme, să desemneze un reprezentant fiscal ca persoană obligată la plata taxei."
..........................................................................................................................................

"ART. 157 Plata taxei la buget

(1) Orice persoană trebuie să achite taxa de plată organelor fiscale până la data la care are obligaţia depunerii unuia dintre deconturile sau declaraţiile prevăzute la art. 156^2 şi 156^3.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoana impozabilă înregistrată conform art. 153 va evidenţia în decontul prevăzut la art. 156^2, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă, în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 - 147^1, taxa aferentă achiziţiilor intracomunitare, bunurilor şi serviciilor achiziţionate în beneficiul său, pentru care respectiva persoană este obligată la plata taxei, în condiţiile art. 150 alin. (2) - (6)."

Multumesc pentru raspuns dar nu-mi este clar. Va rog raspundeti fara citate din lege. Platesc sau nu TVA catre stat pt produsele aduse din UE si vandute mai departe in Romania?
Dar de ce sa nu platiti ?
Sunteti platitor de tva, deci vindeti cu TVA...
Achizitia a fost fara tva conform directivei europene... mai departe TVA ul "Curge""
Buna ziua,
Va rog sa ma scuzati ca am indraznit sa citez din Codul Fiscal.Mie mi s-a parut cel mai nimerit sa vedeti dumneavoastra ce trebuie facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Livrare in romania auto second hand achizitionat din ue eleonorac eleonorac Buna ziua, am o nelamurire:o persoana juridica inregistrata in scopuri de tva si inscrisa in ROI, achizitioneaza auto second hand din UE.Cand vinde auto in ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari mih1977 mih1977 buna ziua , va rog lamuriti-ma .... declaratia de tva se dupune lunar dupa prima achizitie intracomunitara.... sau dupa ce ai fost inregistrat in registru ... (vezi toată discuția)
Stoc la dispozitia clientului ioana_cojan ioana_cojan buna ziua, am urmatoarea situatie: am avut in fabrica un stoc care l-am vandut unui client de-al nostru. marfa a ramas la noi urmand sa o folosim la un ... (vezi toată discuția)