1. În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.
.
2.Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 de lei in baza art. 47 alin. (2) lit. a) si art. 48 alin. (1) lit. a) din OUG 158/2005.Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate.
3.Situatiile care constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor prevazute la art. 88 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 sunt:
- nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
- necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
- neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
- acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
- certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme;
- amanarea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale.
Din punctul meu de vedere, cei de la biroul personal au dreptate, asadar, dvs, ati depus o cerere prin care ati solicitat ca la o data anume sa vi se inchida cim, ulterior, ati intrat in concediu medical. Acum, opinia mea este ca cererea de incetare cim, prevaleaza, intrucat cauzele de suspendare intr-adevar prelungesc perioada de preaviz, care nu e chiar orice situatie, cum afirmati dvs, iar in cazul art.55 lit.b nu poate fi vorba de preaviz, perioada de incetare cim fiind convenita de comun acord de parti. Imi pare rau, de raspunsul nefavorabil insa consider ca cei de la personal au dreptate.
C.i.m va inceta la data stabilita de dvs cu angajatorul indiferent daca sunteti sau nu in concediu medical.
Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.
Va multumesc pentru raspuns, insa mai am o intrebare pentru dvs.: daca este asa cum spuneti, cum se procedeaza?
sa spunem ca astazi, 26 iulie convin cu angajatorul ca pe 30 august sa se incheie raporturile de munca, iar pe 15 august sufar un accident care necesita 30 de zile de spitalizare (deci CM care depaseste data stabilita de comun acord)
ce se intampla in cazul acestui scenariu?
Va multumesc
@ freeelis
si in acest caz, perioada de CM care succede data incetarii CIM este platita de CAS, iar un nou CM trebuie depus personal diresct la CAS, sau cum?
@ AdiStanica
asadar, dvs. imi spuneti ca CIM nu inceteaza cu data stabilita?
Nu eu spun, legea spune .
Si cand se acorda preavizul, exista o data stabilita si , totusi, concediul medical il suspenda.
legea nu face nicio distinctie in ceea ce priveste efectul suspensiv pe care il produce un c.m asupra cim, ,in functie de modalitatea d e incetare a contractului.