avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CM in incetarea CIM prin acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CM in incetarea CIM prin acordul partilor

Buna ziua. In ultimii 3 ani am lucrat la o firma, iar in urma cu o luna si jumatate am hotarat sa-mi depun demisia, datorita unor disensiuni intre mine si sefa directa. Demisia a fost mai degraba impusa, va imaginati, iar incetarea CIM s-a facut prin acordul partilor, si am convenit sa imi acorde si un preaviz (daca il mai putem numi asa) pana in data de 28 iulie 2013, pentru a-mi putea gasi altceva de lucru. Intre timp a aparut o situatie neprevazuta si anume mi s-a imbolnavit copilul de 1 an si 9 luni, astfel incat mi-am luat CM care depaseste data la care trebuia sa se incheie contractul (CM 22.07.13 - 04.08.2013, contractul se incheie la 28 iulie). Problema mea este ca cei d ela resurse umane nu vor sa-mi ia in considerare CM-ul decat pana la data de 28 iulie, desi legea spune ca un CM suspenda orice alta situatie. Ce pot sa fac in aceasta situatie? Nu am alt venit si pierd si suplimentul de la stat acordat pentru faptul ca m-am intors la serviciu la 1 an dupa nastere. Va rog mult, astept un raspuns. O zi buna. Va multumesc.
1. În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.
.
2.Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 de lei in baza art. 47 alin. (2) lit. a) si art. 48 alin. (1) lit. a) din OUG 158/2005.Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate.
3.Situatiile care constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor prevazute la art. 88 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 sunt:
- nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
- necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
- neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
- acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
- certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme;
- amanarea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic
Din punctul meu de vedere, cei de la biroul personal au dreptate, asadar, dvs, ati depus o cerere prin care ati solicitat ca la o data anume sa vi se inchida cim, ulterior, ati intrat in concediu medical. Acum, opinia mea este ca cererea de incetare cim, prevaleaza, intrucat cauzele de suspendare intr-adevar prelungesc perioada de preaviz, care nu e chiar orice situatie, cum afirmati dvs, iar in cazul art.55 lit.b nu poate fi vorba de preaviz, perioada de incetare cim fiind convenita de comun acord de parti. Imi pare rau, de raspunsul nefavorabil insa consider ca cei de la personal au dreptate.
C.i.m va inceta la data stabilita de dvs cu angajatorul indiferent daca sunteti sau nu in concediu medical.
Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.
Va multumesc pentru raspuns, insa mai am o intrebare pentru dvs.: daca este asa cum spuneti, cum se procedeaza?

sa spunem ca astazi, 26 iulie convin cu angajatorul ca pe 30 august sa se incheie raporturile de munca, iar pe 15 august sufar un accident care necesita 30 de zile de spitalizare (deci CM care depaseste data stabilita de comun acord)

ce se intampla in cazul acestui scenariu?

Va multumesc


@ freeelis

si in acest caz, perioada de CM care succede data incetarii CIM este platita de CAS, iar un nou CM trebuie depus personal diresct la CAS, sau cum?


@ AdiStanica

asadar, dvs. imi spuneti ca CIM nu inceteaza cu data stabilita?
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu eu spun, legea spune .
Si cand se acorda preavizul, exista o data stabilita si , totusi, concediul medical il suspenda.
legea nu face nicio distinctie in ceea ce priveste efectul suspensiv pe care il produce un c.m asupra cim, ,in functie de modalitatea d e incetare a contractului.

Alte discuții în legătură

Concediul medical suspenda perioada de preaviz in cazul incetarii cim cu acordul partilor? Maria3333 Maria3333 Sunt salariata si am depus o cerere de incetare a CIM cf. art. 55 lit b., data cererii este 26.11.2014, data de incetare este 01.02.2015. Deoarece am functie ... (vezi toată discuția)
Incetare cim girbeaelena girbeaelena Este posibil ca CIM - ul sa fii incetat cu data de 29.11. 2013 in conditiile in care mi-am dat demisia cu acordul partilor conf. art. 55 lit. B in data de ... (vezi toată discuția)
Cim suspendat demisie acuta acuta Buna ziua. Va adresez urmatoarea intrebare: Am un salariat ca are concediu medical pana in data de 30.092012. Astazi 20.09.2012 s-a prezentat cu o cerere ... (vezi toată discuția)