Sistemul de salarizare convenit si stabilit prin contract cu firma E......... Romania srl consta in retributie lunara de 2000 RON plus inca un bonus de 700 RON pe luna dar care era acordat trimestrial.
Drept urmare a faptului ca in data de 27.03.2013 am incetat colaborarea cu firma respectiva conform articolului 55 litera b din Codul Muncii si a legislatiei muncii in vigoare, mi-a fost achitat salariul pe luna martie insa nu si bonusul trimestrial in valoare de 2100 ron care mi se cuvenea si care, de altfel, a fost acordat tuturor fostilor mei colegi, undeva pe la mijlocul lunii aprilie.
Am semnalat acest lucru persoanei care se ocupa de virarea drepturilor salariale in contul existent la Banca Transilvania si mi s-a spus ca voi fi anuntat cand se va face virarea banilor respectivi, dupa care, D-na Manager General mi-a transmis un mail in care imi spune ca toate drepturile salariale mi-au fost achitate si constau numai in salariul cuvenit pe luna incheiata.
Ulterior am insistat inutil pentru primirea banilor respectivi, care nu mi-au fost virati nici pana la data redactarii acestei discutii.
Am trimis la ITM Bucuresti o sesizare pe aceasta tema si mi-au raspuns ceva de "mediere" si alte prostii.
Cum se poate proceda in cazul acesta ?
In cazul in care in contractul de munca nu este prevazut si acest bonus, este posibil sa numai primiti acesti bani. Puteti in prima faza sa faceti o instiintare de plata catre firma, iar mai apoi sa deschideti actiune pentru recuperarea sumelor restante.
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Salariu
msromeo20
Buna ziua,
Am eu si sotia de recuperat de la firma la care am lucrat impreuna ,ultimul salariu si diferentele salariale (Concediu etc) Incetarea ... (vezi toată discuția)
Neplata salariilor
mirelahasu
BUNA ZIUA
va solicit atentia cu o problema; am fost angajata pe perioada nedeterminata cu CIM;in perioada oct.2011-iulie 2013 motivul incetarii contractului ... (vezi toată discuția)