Buna ziua , ma numesc Alex . Am si eu nevoie de niste indrumari procedurale pt a-mi recupera salariul restant la actualul loc de munca.
Pe scurt : sunt angajat la actualul loc de munca de aproximativ 3 ani. Forme legale , CIM , 8 ore pe zi , 810 lei salariul in contract , necalificat ( lucrez ca ospatar , dar n-am diploma) . In ultimele 7 luni nu am mai luat un leu. Au mai fost probleme cu salariile , intarzieri de 3 luni , insa s-au rezolvat si de aceea am stat relativ linistit. Dar situatia nu o sa revina la normal si de aceea m-am hotarat sa-mi caut altceva.
Salariul il primeam "din mana" , fara sa semnez absolut nimic , niciun stat de plata , niciun fluturas nimic. Acum as avea niste intrebari :
1. Cum e mai bine sa procedez ? Direct sa-i dau in judecata ? Sau prima data ITM si abia apoi judecata ? ( de intelegere verbala nu prea se mai pune problema , poate doar daca e fortat angajatorul ) - stiu ca prima data trebuie sa inceteze CIM pt a-i putea aduce in instanta ulterior.
2. Avand in vedere ca de 3 ani de zile nu am semnat niciun stat de plata , cum poate sa dovedeasca , ca mi-a platit salariul ?( presupun ca el trebuie sa dovedeasca plata salariului , nu eu neprimirea acestuia). Martori nu exista.
3. In cazul in care vine cu state de plata cu semnatura mea ( falsificata bineinteles) pot solicita expertiza grafologica ? Dar deja e fals in acte , nu ?
4. Am sanse reale de castig ( fara apelare la avocat) , sau ma imbat cu apa rece ?
Nu este necesar ca CIM sa inceteze pentru a va putea recupera drepturile salariale in instanta. Daca v-a fost falsificata semnatura puteti solicita expertiza sa va asteptati la un onorarariu pe masura pentru aceasta. Aveti seanse sa va recuperati banii iar in momentul de fata puteti apela la un mediator pentru a solutiona conflictul amiabil.
Incercati sa rezolvati amiabil problema.
Daca figurati ca angajat dar nu ati semnat inseamna ca nu ati primit banii.
Daca exista probleme majore si va trebui sa ajungeti la instanta ati cam avea nevoie de avocat pentru a cunoaste cum sa va judecati.
Este recomandabil insa sa evitati instanta deoarece este posibil sa primiti termen de judecata in 2014 sau in 2015...
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Exista posibilitatea sa se demonstreze ca ati primit salariul in perioada mentionata de dvs.
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsurilor.
Mediator , in cazul de fata , se considera a fi ITM-ul ? CIM este pe 8 ore ( din cate stiu eu). Au fost cazuri in firma cand s-au modificat contractele fara stirea ( si bineinteles acordul ) angajatilor la 4 ore / zi. Ce pot face daca este cazul de asa ceva ?
edit : @freeelis : cum se poate demonstra ca mi-a fost platit salariul ?
Asa pot spune si eu ca nu mi-am primit salariul niciodata pana acum si am continuat sa vin la munca pentru vechime in campul muncii , situatia financiara a parintilor permitandu-mi acest lucru.
Sunt destule mijloace de proba care se pot invoca intr-un litigiu. Eu nu as merge pe premisa ca daca nu s-a semnat stat de plata si salariatul a primit banii nu se poate demonstra acest lucru.
Conflict de munca
coracfg
Angajatorul a semnat in numele meu CIM ,statele de plata,decizia de incetare a CIM,nu mi-a platit salariul pe 2 luni +10 zile CO.(mentionez ca m-au santajat sa ... (vezi toată discuția)
Nelamurire
szivi64
Am lucrat la o firma o luna si jumatate si cand am primit fluturasul am vazut ca nu mi sa calculat concediu de odihna pe perioada lucrata,oare nu am avut ... (vezi toată discuția)